Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı sıvıların rezin materyallerin yüzey pürüzlülüğüne etkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmada üç farklı estetik kompozit rezin (Tokuyama Estelite Sigma Quick (SQ), 3M ESPE Filtek Ultimate (FU), Dentsply Neo Spectra ST Effects (NS)) ve üç farklı solüsyon kola (K) (Coca-Cola Company, Türkiye) ve efervesan C vitamini (C) (L-Askorbik asid) (Miraderm Pharma, Türkiye) ve distile su (D) (kontrol grubu) kullanılmıştır. Her bir restoratif materyalden 30 adet olmak üzere toplamda 90 adet örnek hazırlanmıştır. (n=10) Örneklerin hazırlanmasında iki milimetre derinliğinde ve altı milimetre çapında yuvarlak teflon kalıplar kullanılmıştır. Hazırlanıp polisajı yapılan örneklerin başlangıç yüzey pürüzlülük ölçümleri profilometre cihazı (Surftest SJ-201, Mitutoyo) ile yapıldı. Örnekler 30 gün boyunca solüsyonlarda bekletildi, ardından profilometre ile ikinci yüzey pürüzlülük değerleri (Ra) belirlendi. İstatistiksel analiz Tek yönlü ANOVA ve Tukey HSD çoklu karşılaştırmaları kullanılarak yapıldı. (p=0,05).
Bulgular: En yüksek Ra değeri SQ/C grubunda ve en düşük Ra değeri FU/C grubunda gözlenmiştir ve bu ikisi arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. (p<0,05) SQ/C grubunun Ra değeri FU/D ve FU/C grupları hariç diğer gruplarla istatistiksel olarak benzerdir. (p>0,05) FU/C grubu ise SQ/C ve NS/K grubu dışındaki gruplar ile benzer Ra değeri göstermiştir. (p>0,05)
Sonuç: Efervesan C vitamini tabletleri de asitli ve gazlı içecekler kadar rezin kompozitler üzerinde farklı seviyelerde yüzey pürüzlülüğünü arttırıcı özellik göstermektedir. Hekimler tüketilen içeceklerin etkilerinin bilincinde olarak hastalarını uyarmalı ve gereken bilgilendirmeleri yapmalıdır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Restorative Dentistry |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2023 |
Submission Date | November 28, 2023 |
Acceptance Date | December 1, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 2 Issue: 3 |
Founded: 2022
Period: 3 Issues Per Year
Publisher: Akdeniz University