Araştırma Makalesi

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Cilt: 9 Sayı: 2 23 Aralık 2025
PDF İndir
TR EN

TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ

Öz

Bu araştırmanın amacı, Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda yer alan Kademeli Sorumluluk Devri Modeli’nin (KSDM) 5. sınıf düzeyindeki uygulamalarına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerini belirlemektir. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımlarından olgubilim (fenomenoloji) deseniyle yürütülmüştür. Araştırmanın çalışma grubunu, 2025–2026 eğitim-öğretim yılında farklı devlet okullarında görev yapan 10 Türkçe öğretmeni ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir devlet ortaokulunda KSDM uygulaması deneyimi olan 24 beşinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla toplanmış; elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırmanın geçerlik ve güvenirliğini sağlamak amacıyla uzman görüşüne başvurulmuş, çoklu okul bağlamı tercih edilmiş ve kodlamalar iki araştırmacı tarafından bağımsız biçimde yapılarak uzlaşma sağlanmıştır. Bulgular, KSDM’nin öğrencilerin okuma-yazma, öz düzenleme, sorumluluk alma ve iş birliği becerilerini desteklediğini; dersleri daha etkileşimli ve kalıcı öğrenmeyi teşvik eden bir yapıya dönüştürdüğünü göstermektedir. Bununla birlikte zaman yetersizliği, müfredat yoğunluğu, kalabalık sınıflar ve yönerge/metin uygunluğu gibi unsurlar uygulamada sınırlılıklar oluşturmuştur. Sonuç olarak KSDM, 5. sınıf Türkçe öğretiminde pedagojik açıdan etkili ve öğrenci merkezli bir çerçeve sunmakta; modelin sürdürülebilirliği için zaman planlamasının iyileştirilmesi, öğretmenlere yönelik uygulamalı hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi ve düzeye uygun öğretim materyallerinin tasarlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Bu araştırma 2025 yılında Dumlupınar Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulunun 07.08.2025 tarih ve 390 sayılı kararı ile alınan izin doğrultusunda yürütülmüştür. Araştırmada bilimsel araştırma ve yayın etiği ilkelerine uyulmuş; veri toplama sürecinde katılımcılara araştırmanın amacı açıklanmış, gönüllülük esas alınmış, kişisel bilgiler gizli tutulmuştur. Araştırmanın veri analiz aşamasında herhangi bir ihlal yapılmamıştır. Bu çalışma daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere değerlendirmeye sunulmamıştır. Makalenin tüm sorumluluğu yazara aittir.

Kaynakça

  1. Alexander, P. A., & Fox, E. (2013). A historical perspective on reading research and practice, redux. In D. E. Alverman, N. J. Unrau, & R. B. Ruddel (Eds.), Theoretical models and processes of reading (6th ed., pp. 3–46). Newark, DE: International Reading Association.
  2. Baker, C., Wuest, J., & Stern, P. N. (1992). Method slurring: The grounded theory/phenomenology example. Journal of Advanced Nursing, 17(11), 1355–1360. https://doi.org/10.1111/j.1365-2648.1992.tb01859.x
  3. Ceylan Çapar, M., & Ceylan, M. (2022). Durum çalışması ve olgubilim desenlerinin karşılaştırılması. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(Özel Sayı 2), 295–312.
  4. Çağ, H. D. (2025). 2024 Ortaokul Türkçe öğretim programı’ndaki dinleme/izleme öğrenme çıktılarının 5. sınıf ders kitabındaki görünümleri. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 13(1), 249–265.
  5. Çoban Sural, Ü., & Aksoy, N. (2023). Okuduğunu anlama öğretiminin tarihsel arka planı. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 21(1), 124–147. https://doi.org/10.37217/tebd.1202956
  6. Demir, T. (2022). Türkçe öğretimi için etkileşimsel bir yöntem: Kademeli sorumluluk aktarım modeli. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(1), 50–60. https://doi.org/10.21666/muefd.1025897
  7. Deniz, H., & Demir, S. (2020). Yazma motivasyonu ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 8(4), 1258–1277.
  8. Duke, N. K., & Pearson, P. D. (2002). Effective practices for developing reading comprehension. In A. Farstrup & J. Samuels (Eds.), What research has to say about reading instruction (3rd ed., pp. 205–242). Newark, DE: International Reading Association.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Türkçe Eğitimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

23 Aralık 2025

Gönderilme Tarihi

14 Kasım 2025

Kabul Tarihi

3 Aralık 2025

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Aras, K., & Özdemir, B. (2025). TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, 9(2), 130-166. https://izlik.org/JA86PH33JS
AMA
1.Aras K, Özdemir B. TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ. ADEA. 2025;9(2):130-166. https://izlik.org/JA86PH33JS
Chicago
Aras, Kübra, ve Banu Özdemir. 2025. “TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ”. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi 9 (2): 130-66. https://izlik.org/JA86PH33JS.
EndNote
Aras K, Özdemir B (01 Aralık 2025) TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi 9 2 130–166.
IEEE
[1]K. Aras ve B. Özdemir, “TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ”, ADEA, c. 9, sy 2, ss. 130–166, Ara. 2025, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86PH33JS
ISNAD
Aras, Kübra - Özdemir, Banu. “TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ”. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi 9/2 (01 Aralık 2025): 130-166. https://izlik.org/JA86PH33JS.
JAMA
1.Aras K, Özdemir B. TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ. ADEA. 2025;9:130–166.
MLA
Aras, Kübra, ve Banu Özdemir. “TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ”. Avrasya Dil Eğitimi ve Araştırmaları Dergisi, c. 9, sy 2, Aralık 2025, ss. 130-66, https://izlik.org/JA86PH33JS.
Vancouver
1.Kübra Aras, Banu Özdemir. TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN VE 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN KADEMELİ SORUMLULUK DEVRİ MODELİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ. ADEA [Internet]. 01 Aralık 2025;9(2):130-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA86PH33JS