BibTex RIS Cite

The Situation of Egg and White Meat Consumption and Preferences Among Students at the Veterinary Medicine

Year 2018, Volume: 7 Issue: 1, 563 - 568, 01.01.2018

Abstract

Background/Aim: This research has been made in order to exhibit the consumption and preferences of white meat and egg of the students training at the Kafkas University Faculty of Veterinary Medicine. Material and Method: A survey has been carried out over 448 students who were the material of the research conducted in the education period of 2016-2017. The analysis of the obtained data was made through SPSS for Windows 16 software. Results and Conclusion: It has been determined that 5.8% and 4.7% of students had not consume the chicken meat and egg, respectively whereas 18.9% of them never consumed the fish meat. On the other hand, the total yearly consumption of chicken and fish meat and eggs are calculated as 19.6 kg/year, 3.2 kg/year and 14.3 kg/year. In terms of consumption preferences in chickens meat, first, second and third place are brisket, hip, wing, respectively. Mostly-consumed types of fish are 28% anchovy, 28% salmon and 14% horse mackerel.

References

  • Abdikoğlu Dİ, Azabağaoğlu MÖ, Unakıtan G, 2015. Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 69-75.
  • Adıgüzel F, Civelek O, Sayılı M, Büyükbay EO, 2009. Tokat ili Almus ilçesinde ailelerin balık tüketim durumu. GOÜ Ziraat Fak Derg, 26 (2), 35-43.
  • Akçay Y, Vatansever Ö, 2010. Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4(1): 43-60.
  • Altuntaş B, Doğan HG, 2017. Kırşehir ili kentsel alanda hane halkının kanatlı et tüketim alışkanlıklarının ve satın alma kararını etkileyen faktörlerin belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fak Derg, 34 (2), 20-28.
  • Armağan G, Özdoğan M, 2005. Ekolojik yumurta ve tavuk etinin tüketim eğilimleri ve tüketici özelliklerinin belirlenmesi. Hayvansal Üretim Dergisi, 46(2), 14-21.
  • Ayhan DE, Günaydın E, Gönlü Açık E, Arslan U, Çetinkaya F, Asımı H, Uncu Y, 2012. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38 (2), 97-104.
  • BESD-BİR (2017). Türkiye Kişi Başına Kanatlı Eti Tüketimi (Kg). Erişim: http://www.besd-bir.org/assets/documents/tyrkiye_kiAi_baA_ kanatl_eti_tuketimi1_1. pdf Erişim tarihi: 20.09.2017
  • Büyüknisan O, 2008. Adana ili kentsel alanda tavuk eti tüketim yapısı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Çelik Y, Şengül T, 2001. Şanlıurfa İli kentsel alanında tüketicilerin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Hayvansal Üretim Dergisi, 42(2), 53-62.
  • Çiçek E, Akgün H, İlhan S, 2014. Elazığ ili balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 3-11.
  • Çolakoğlu FA, İşmen A, Özen Ö, Çakır F, Yığın Ç, Ormancı HB, 2006. Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. EÜ Su Ürünleri Derg, 23(1/3), 387- 392.
  • Gül A, Şahin K, 1998. Adana ilinde ailelerin tavuk eti alım ve tüketimi üzerine bir araştırma. ÇÜ Zir Fak Derg, 13(1), 71-80.
  • Hekimoğlu B, Altındeğer M, 2009. Kanatlı hayvan eti sektör raporu, sorunları ve çözüm önerileri. Samsun Tarım İl Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Birimi, Samsun.
  • İskender H, Kanbay Y, Özçilek E, 2015. Artvin Çoruh üniversitesi öğrencilerinin tavuk eti tüketim tercihleri. FÜ.Sağ.Bil.Vet.Derg. 29 (1), 09-13
  • Olgunoğlu İA, Bayhan YK, Olgunoğlu MP, Artar E, Ukav İ, 2014. Adıyaman ilinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1), 21-25.
  • Onurlubas E, 2013. The factors affecting fish consumption of the consumers in Keşan township in Edirne. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 19(6), 1346-1350.
  • Stefanikova Z, Sevcikova L, Jurkovicova J, Sobotova L, Aghova L, 2006. Positive and negative trends in university students’ food intake. Bratisl Lek Listy, 107, 217-220.
  • Şengül T, Çelik Y, Doğan Z, 2002. Şanlıurfa ili kentsel alanda tüketicilerin tavuk eti tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fak Derg, 19(1), 145-150.
  • Şentürk B, 2011. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim harcamalarının analizi. Vet Hek Der Derg, 82, 71-78
  • TUİK (2017). İstatistiki veriler. Erişim: www.tuik.gov.tr Erişim tarihi: 20.09.2017
  • Uzundumlu AS, Dinçel E, 2015. Trabzon İli Beşikdüzü ilçesinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Alınteri Derg, 29 (B); 1- 11, 2015
  • Uzundumlu AS, Topcu Y, Baran D, 2013. Tüketicilerin balıketi tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Erzurum ili örneği. İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, s: 74-82, 2-4 Ekim 2013, Niğde
  • Yum-Bir, 2017. Yumurta Tüketimi - 2016. Erişim: http://www.yum-bir. org/UserFiles/File/ Veriler2016.pdf Erişim tarihi: 20.09.2017
  • Yüksel F, Kuzgun NA, Özer Eİ, 2011. Tunceli ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5), 28-36.

Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin Beyaz Et ile Yumurta Tüketim Durumları ve Tercihleri

Year 2018, Volume: 7 Issue: 1, 563 - 568, 01.01.2018

Abstract

Özbilgi/Amaç: Bu araştırma, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin beyaz et ile yumurta tüketim durumları ve tercihlerinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: 2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde yapılan çalışmanın materyalini, toplam 448 öğrenci ile yapılan anketten elde edilen veriler oluşturmuştur. Elde edilen verilerin analizinde SPSS for Windows 16 programından yararlanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Yapılan çalışmada, veteriner fakültesi öğrencilerinin %5,8’inin tavuk etini, %4,7’sinin yumurtayı, %18,9’unun ise balık etini hiç tüketmedikleri belirlenmiştir. Diğer taraftan öğrencilerin yıllık kişi başı tavuk eti tüketimi; 19,6 kg/yıl, balık tüketimi; 3,2 kg/yıl ve yumurta tüketimi; 14,3 kg/yıl 287 adet olarak hesaplanmıştır. Öğrencilerin tüketim tercihleri açısından, tavuk etinde göğüs, but, kanat ilk üç sırayı alırken balıkta hamsi, alabalık, istavritin daha çok tercih edildiği belirlenmiştir.

References

  • Abdikoğlu Dİ, Azabağaoğlu MÖ, Unakıtan G, 2015. Tekirdağ ilinde balık tüketim eğilimlerinin belirlenmesi. Balkan ve Yakın Doğu Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 69-75.
  • Adıgüzel F, Civelek O, Sayılı M, Büyükbay EO, 2009. Tokat ili Almus ilçesinde ailelerin balık tüketim durumu. GOÜ Ziraat Fak Derg, 26 (2), 35-43.
  • Akçay Y, Vatansever Ö, 2010. Kırmızı Et Tüketimi Üzerine Bir Araştırma: Kocaeli İli Kentsel Alan Örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4(1): 43-60.
  • Altuntaş B, Doğan HG, 2017. Kırşehir ili kentsel alanda hane halkının kanatlı et tüketim alışkanlıklarının ve satın alma kararını etkileyen faktörlerin belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fak Derg, 34 (2), 20-28.
  • Armağan G, Özdoğan M, 2005. Ekolojik yumurta ve tavuk etinin tüketim eğilimleri ve tüketici özelliklerinin belirlenmesi. Hayvansal Üretim Dergisi, 46(2), 14-21.
  • Ayhan DE, Günaydın E, Gönlü Açık E, Arslan U, Çetinkaya F, Asımı H, Uncu Y, 2012. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve bunları etkileyen faktörler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 38 (2), 97-104.
  • BESD-BİR (2017). Türkiye Kişi Başına Kanatlı Eti Tüketimi (Kg). Erişim: http://www.besd-bir.org/assets/documents/tyrkiye_kiAi_baA_ kanatl_eti_tuketimi1_1. pdf Erişim tarihi: 20.09.2017
  • Büyüknisan O, 2008. Adana ili kentsel alanda tavuk eti tüketim yapısı. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Adana.
  • Çelik Y, Şengül T, 2001. Şanlıurfa İli kentsel alanında tüketicilerin yumurta tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Hayvansal Üretim Dergisi, 42(2), 53-62.
  • Çiçek E, Akgün H, İlhan S, 2014. Elazığ ili balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 3-11.
  • Çolakoğlu FA, İşmen A, Özen Ö, Çakır F, Yığın Ç, Ormancı HB, 2006. Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. EÜ Su Ürünleri Derg, 23(1/3), 387- 392.
  • Gül A, Şahin K, 1998. Adana ilinde ailelerin tavuk eti alım ve tüketimi üzerine bir araştırma. ÇÜ Zir Fak Derg, 13(1), 71-80.
  • Hekimoğlu B, Altındeğer M, 2009. Kanatlı hayvan eti sektör raporu, sorunları ve çözüm önerileri. Samsun Tarım İl Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Birimi, Samsun.
  • İskender H, Kanbay Y, Özçilek E, 2015. Artvin Çoruh üniversitesi öğrencilerinin tavuk eti tüketim tercihleri. FÜ.Sağ.Bil.Vet.Derg. 29 (1), 09-13
  • Olgunoğlu İA, Bayhan YK, Olgunoğlu MP, Artar E, Ukav İ, 2014. Adıyaman ilinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1), 21-25.
  • Onurlubas E, 2013. The factors affecting fish consumption of the consumers in Keşan township in Edirne. Bulgarian Journal of Agricultural Science, 19(6), 1346-1350.
  • Stefanikova Z, Sevcikova L, Jurkovicova J, Sobotova L, Aghova L, 2006. Positive and negative trends in university students’ food intake. Bratisl Lek Listy, 107, 217-220.
  • Şengül T, Çelik Y, Doğan Z, 2002. Şanlıurfa ili kentsel alanda tüketicilerin tavuk eti tüketim düzeyleri ve tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. GOÜ Ziraat Fak Derg, 19(1), 145-150.
  • Şentürk B, 2011. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim harcamalarının analizi. Vet Hek Der Derg, 82, 71-78
  • TUİK (2017). İstatistiki veriler. Erişim: www.tuik.gov.tr Erişim tarihi: 20.09.2017
  • Uzundumlu AS, Dinçel E, 2015. Trabzon İli Beşikdüzü ilçesinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Alınteri Derg, 29 (B); 1- 11, 2015
  • Uzundumlu AS, Topcu Y, Baran D, 2013. Tüketicilerin balıketi tüketimini etkileyen faktörlerin belirlenmesi: Erzurum ili örneği. İç Anadolu Bölgesi 1. Tarım ve Gıda Kongresi, s: 74-82, 2-4 Ekim 2013, Niğde
  • Yum-Bir, 2017. Yumurta Tüketimi - 2016. Erişim: http://www.yum-bir. org/UserFiles/File/ Veriler2016.pdf Erişim tarihi: 20.09.2017
  • Yüksel F, Kuzgun NA, Özer Eİ, 2011. Tunceli ili balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5), 28-36.
There are 24 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Pınar Ayvazoğlu Demir This is me

Erol Aydın This is me

Publication Date January 1, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 7 Issue: 1

Cite

APA Ayvazoğlu Demir, P., & Aydın, E. (2018). Veteriner Fakültesi Öğrencilerinin Beyaz Et ile Yumurta Tüketim Durumları ve Tercihleri. Animal Health Production and Hygiene, 7(1), 563-568.