Background/Aim: This research has been made in order to exhibit the consumption and preferences of white meat and egg of the students training at the Kafkas University Faculty of Veterinary Medicine. Material and Method: A survey has been carried out over 448 students who were the material of the research conducted in the education period of 2016-2017. The analysis of the obtained data was made through SPSS for Windows 16 software. Results and Conclusion: It has been determined that 5.8% and 4.7% of students had not consume the chicken meat and egg, respectively whereas 18.9% of them never consumed the fish meat. On the other hand, the total yearly consumption of chicken and fish meat and eggs are calculated as 19.6 kg/year, 3.2 kg/year and 14.3 kg/year. In terms of consumption preferences in chickens meat, first, second and third place are brisket, hip, wing, respectively. Mostly-consumed types of fish are 28% anchovy, 28% salmon and 14% horse mackerel.
Özbilgi/Amaç: Bu araştırma, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesinde öğrenim gören öğrencilerin beyaz et ile yumurta tüketim durumları ve tercihlerinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: 2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde yapılan çalışmanın materyalini, toplam 448 öğrenci ile yapılan anketten elde edilen veriler oluşturmuştur. Elde edilen verilerin analizinde SPSS for Windows 16 programından yararlanılmıştır. Bulgular ve Sonuç: Yapılan çalışmada, veteriner fakültesi öğrencilerinin %5,8’inin tavuk etini, %4,7’sinin yumurtayı, %18,9’unun ise balık etini hiç tüketmedikleri belirlenmiştir. Diğer taraftan öğrencilerin yıllık kişi başı tavuk eti tüketimi; 19,6 kg/yıl, balık tüketimi; 3,2 kg/yıl ve yumurta tüketimi; 14,3 kg/yıl 287 adet olarak hesaplanmıştır. Öğrencilerin tüketim tercihleri açısından, tavuk etinde göğüs, but, kanat ilk üç sırayı alırken balıkta hamsi, alabalık, istavritin daha çok tercih edildiği belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | January 1, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 7 Issue: 1 |