Molds and yeasts are highly resistant microorganisms that have the ability to grow in all food. Food spoilages caused by molds and yeasts are important issue for human health and food safety. Molds may also produce a variety of mycotoxins that damage health. To prevent harmful microorganisms, application of biopreservative agents can be considered new, alternative or complementary for other applications such as thermal process, drying and using of chemical additives. In this respect, the use of biocontrol or microorganisms or their metabolites to prevent food deterioration and to extend the shelf life of foods is very important. Lactic acid bacteria (LAB) that play role in traditional production of various fermented foods and their metabolites are known to have inhibition on several yeasts and molds types and can be used as biopreservatives. Recently, a large number of antifungal metabolites such as cyclic dipeptides, proteinaceous substances and fatty acids, have been isolated from the Lactic acid bacteria (LAB). In this review, current information on antifungal LAB is brought up.
Küf ve mayalar tüm gıdalarda gelişebilme özelliğine sahip oldukça dirençli mikroorganizmalardır. Küf ve mayaların neden olduğu gıda bozulmaları ve kontrolü insan sağlığı ve gıda güvenliği için önemli bir konudur. Küfler ayrıca, sağlığa zarar veren çeşitli mikotoksinler üretebilirler. Zararlı mikroorganizmaları önlemek için, biyokoruyucu ajanlarının uygulanması ısısal işlem, kurutma ve kimyasal katkıların kullanılması gibi diğer uygulamalar için yeni, alternatif veya tamamlayıcı olarak düşünülebilir. Biyokoruma başka bir deyişle mikroorganizmaların kendisinin ya da metabolitlerinin bozulmaya engel olmada ve raf ömrünü uzatmada kullanımı bu bakımdan önem kazanmıştır. Çeşitli fermente gıdaların geleneksel olarak üretiminde rol oynayan Laktik asit bakterileri (LAB) ve çeşitli metabolitlerinin bazı küf ve mayaları engellediği bilinmekte ve biyokoruyucu olarak kullanılabilmektedir. Son zamanlarda, LAB’nden siklik dipeptitler, proteinli maddeler ve yağ asitleri gibi çok sayıda antifungal metabolit izole edilmiştir. Bu derlemede, antifungal LAB ile ilgili güncel bilgiler bir araya getirilmiştir.
Konular | Gıda Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Düzeltme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |