The aim of this study was to determine the effect of nitrogen and sulphur applications on the amount of vitamin C, antioxidant activity and total phenolic compounds of dry onion. The study was carried out in Atatürk Central Horticultural Research Institute in the years of 2012 and 2013 in Yalova. The fertilizer was applied in combination of N, S and rates of the N–S combinations was 0, 5, 10 and 20 kg N da–1 and 0, 2.5, 5 and 10 kg S da–1.
At the end of the study there were any relationship between N, S fertilization and the content of dry onion’s vitamin C. But, total phenolic content and antioxidant activity were significantly affected from NxS fertilization in the first year. The total phenolic content of onion bulbs were determined as 63.16 mg 100 g–1 (N20S10) and 76.92 mg 100 g–1 (N0S2.5). On the other hand, the antioxidant activity was determined 202.34 mg 100 g–1 (N5S2.5) and 301.94 mg 100 g–1 (N0S2.5) also. There was no effect from N, S fertilization in the second year on both total phenolic content and antioxidant activity.
nitrogen sulphur vitamin C antioxidant activity total phenolic content
Bu çalışma, artan dozlarda azot ve kükürtlü gübre uygulamalarının kuru soğanın C vitamini ve toplam fenolik madde miktarı ile antioksidan aktivitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2012 ve 2013 yıllarında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü deneme alanlarında yürütülmüştür. Denemede, azotun 0, 5, 10 ve 20 kg da–1 dozları ile kükürdün 0, 2.5, 5 ve 10 kg da–1 dozlarının kombinasyonları uygulanmıştır.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda, azot ve kükürtlü gübrelemenin kuru soğanın C vitamini içeriği üzerine etkisi önemsizdir. Kuru soğanın C vitamini içeriği yıllara göre sırasıyla 2.60–4.21 mg 100 g–1, 2.86–4.35 mg 100 g–1 olarak belirlenmiştir. Uygulamaların 2012 yılında toplam fenolik bileşenler ve antioksidan aktivite üzerine etkisi önemlilik arz ederken; 2013 yılında bir farklılık belirlenememiştir. NxS uygulama interaksiyonu gerek toplam fenolik bileşenler ve gerekse antioksidan aktivite üzerinde farklılıklar yaratmıştır. Soğan başlarının toplam fenol içerikleri N20S10 uygulamasında 63.16 mg 100 g–1 ve N0S2.5 uygulamasında ise 76.92 mg 100 g–1; antioksidan aktivitesi ise N5S2.5 uygulamasında 202.34 mg 100 g–1 ve N0S2.5 uygulamasında 301.94 mg 100 g–1 olarak belirlenmiştir.
Konular | Gıda Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |