Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri

Yıl 2017, , 75 - 79, 31.12.2017
https://doi.org/10.25308/aduziraat.326985

Öz

Çalışma, farklı ambalajlarla paketlenen organik kuru üzüm meyvelerinin raf ömrü süresince kalite değişimlerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Potasyum karbonat çözeltisine bandırılarak ve bandırılmadan güneşte kurutulan organik kuru üzümler (cv. Sultani Çekirdeksiz) kraft box, doypack, quadro, lunch box ve pillow pack ambalajlarına yerleştirilmiştir. Kuru üzüm meyvelerinin konduğu ambalajlar 20±1ºC’de %50–65 oransal nemde 9 ay süreyle muhafaza edilmiştir. Ambalaj çeşidinin kuru üzüm meyvelerin nem miktarını etkileyerek suda çözünür kuru madde miktarı ve su aktivitesinde artış veya azalışlara neden olduğu saptanmıştır. Meyvelerdeki nem miktarı, kuru üzümde quadro ambalajında en yüksek, kraft box ambalajında ise en düşük bulunmuştur. Genel olarak ambalajların organik kuru üzümlerin rengine ve incelenen diğer kalite parametrelere etkileri sınırlı olmuştur. Sonuçlar, quadro ambalajın ise kuru üzümde önerilebileceği, kraft box ambalajlarında bazı kalite parametreleri ile ilgili sorunlar yaşanabileceğini göstermiştir.


Kaynakça

  • Akdeniz B (2011) Geleneksel Usullerde Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Kurutulması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 6(1): 13-22.
  • Altuğ T, Pazır F, Elmacı Y (2003) İşlenmiş Kuru Kayısıların Depolanması Sırasındaki Kalite Değişimleri. TÜBİTAK TARP-2573-8 Nolu Proje Sonuç Raporu.
  • Anonim (1972) TS 1125 Meyve ve sebze mamulleri titre edilebilen asit tayini, Ankara, 3 p.
  • Anonim (1990) Standart Üzüm Çeşitleri Kataloğu. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Yayın Dairesi Başkanlığı 15, 21.
  • Anonim (2016a) Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr
  • Anonim (2016b) Ege İhracatçı Birlikleri. http://www.egebirlik.org.tr/bilgi-merkezi-raporlar-kuru-meyve.asp
  • AOAC (1990) Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th edition, Washington, DC.
  • Cemeroğlu B, Karadeniz F, Özkan M (2004) Kurutma Teknolojisi. In: Cemeroğlu B (ed.), Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt II, Başkent Klişe Publisher, Ankara
  • Demiryürek K (2000) The Analysis of Information Systems for Organic and Conventional Hazelnut Producers in Three Villages of the Black Sea Region, Turkey. PhD Thesis. Reading: The University of Reading, UK.
  • Demiryürek K, Stopes C, Güzel A (2008) Organic Agriculture: The Case of Turkey. Outlook on Agriculture, 37 (4), 7- 13.
  • Elmaci Y, Altug T, Pazir F (2008) Quality Changes in Unsulfured Sun Dried Apricots During Storage. International Journal of Food Properties, 11:1, 146-157.
  • Fennema OR (1976) Principles of Food Science, Part I. Food Chemistry. Morcel Dekker Inc, New York.
  • Karaçalı İ (2002) Meyve ve Sebze Değerlendirme. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 19/5. 263 s.
  • Koç Güler S, Şen F, Aksoy U (2012) Farklı İşlem Görmüş Kuru Meyvelerde Su Aktivitesinin Değişimi Üzerine Araştırmalar. In: Şen F (Ed.), 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 18- 21 Eylül 2012, /İzmir, 381-388.
  • McGuire RG (1992) Reporting of Objective Color Measurements. HortScience, 27(12): 1254-1255.
  • Perera CO (2005) Selected Quality Attributes of Dried Foods. Drying Technology, 23:4, 717-730.
  • Şen F (2009) Meyve ve Sebzelerin Kurutulması. In: Şen F (Ed.), Hasat Sonrası İyi Tarım Uygulamaları, Basım Yayım Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti., İzmir, 89-114.
  • Sen F, Karacali I, Turantas F (2009) Effect of Cold and Fluctuating Storage Conditions on Quality of Dried Apricot. Horticulture Environment and Biotechnology 50(3): 1-6.
  • Şen F, Meyvacı KB, Koç S, Aksoy U, Karabat S, Afacan M, Sarılar S (2007) Kuru İncir ve İşlenmiş Bazı Ürünlerinin Farklı Depo Koşullarındaki Kalite Değişimleri ve Raf Ömrünün Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. In: Güleryüz M (Ed.), Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 04-07 Eylül 2007, Cilt 1, 77-81, Erzurum.
  • Yeygel M Y (2001) İşlenmiş Natürel Kuru Kayısıların depolanması Sırasında Oluşan Değişmeler. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.

Effect of Different Packages on Dried Grape Organic Fruit Quality During Shelf Life

Yıl 2017, , 75 - 79, 31.12.2017
https://doi.org/10.25308/aduziraat.326985

Öz

The study was conducted to determine quality changes of organic dried grapes packaged in different packages throughout shelf life. Organic grapes (cv. Sultanas seedless) sun-dried after dipping or without dipping into potassium carbonate solution  were placed in craft box, doypack, lunch box and pillow pack packages. Dried grapes were stored at 20±1°C and 5065% relative humidity for 9 months. Package type is found to affect the moisture content of dried grapes and accordingly increase or decrease the quantity of water, total soluble solids and water activity. Water content was the highest in quadro package for dried grapes and was the lowest in craft box package dried grapes. In general, effects of packages on colour and other quality parameters analyzed were rather limited. Results showed that dried grapes packed in quadro package may be offered. There might be problems in craft box packages related to some quality parameters.


Kaynakça

  • Akdeniz B (2011) Geleneksel Usullerde Sultani Çekirdeksiz Üzüm Çeşidinin Kurutulması. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 6(1): 13-22.
  • Altuğ T, Pazır F, Elmacı Y (2003) İşlenmiş Kuru Kayısıların Depolanması Sırasındaki Kalite Değişimleri. TÜBİTAK TARP-2573-8 Nolu Proje Sonuç Raporu.
  • Anonim (1972) TS 1125 Meyve ve sebze mamulleri titre edilebilen asit tayini, Ankara, 3 p.
  • Anonim (1990) Standart Üzüm Çeşitleri Kataloğu. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Yayın Dairesi Başkanlığı 15, 21.
  • Anonim (2016a) Türkiye İstatistik Kurumu. http://www.tuik.gov.tr
  • Anonim (2016b) Ege İhracatçı Birlikleri. http://www.egebirlik.org.tr/bilgi-merkezi-raporlar-kuru-meyve.asp
  • AOAC (1990) Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists. 15th edition, Washington, DC.
  • Cemeroğlu B, Karadeniz F, Özkan M (2004) Kurutma Teknolojisi. In: Cemeroğlu B (ed.), Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Cilt II, Başkent Klişe Publisher, Ankara
  • Demiryürek K (2000) The Analysis of Information Systems for Organic and Conventional Hazelnut Producers in Three Villages of the Black Sea Region, Turkey. PhD Thesis. Reading: The University of Reading, UK.
  • Demiryürek K, Stopes C, Güzel A (2008) Organic Agriculture: The Case of Turkey. Outlook on Agriculture, 37 (4), 7- 13.
  • Elmaci Y, Altug T, Pazir F (2008) Quality Changes in Unsulfured Sun Dried Apricots During Storage. International Journal of Food Properties, 11:1, 146-157.
  • Fennema OR (1976) Principles of Food Science, Part I. Food Chemistry. Morcel Dekker Inc, New York.
  • Karaçalı İ (2002) Meyve ve Sebze Değerlendirme. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, 19/5. 263 s.
  • Koç Güler S, Şen F, Aksoy U (2012) Farklı İşlem Görmüş Kuru Meyvelerde Su Aktivitesinin Değişimi Üzerine Araştırmalar. In: Şen F (Ed.), 5. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu, 18- 21 Eylül 2012, /İzmir, 381-388.
  • McGuire RG (1992) Reporting of Objective Color Measurements. HortScience, 27(12): 1254-1255.
  • Perera CO (2005) Selected Quality Attributes of Dried Foods. Drying Technology, 23:4, 717-730.
  • Şen F (2009) Meyve ve Sebzelerin Kurutulması. In: Şen F (Ed.), Hasat Sonrası İyi Tarım Uygulamaları, Basım Yayım Matbaacılık San. Tic. Ltd. Şti., İzmir, 89-114.
  • Sen F, Karacali I, Turantas F (2009) Effect of Cold and Fluctuating Storage Conditions on Quality of Dried Apricot. Horticulture Environment and Biotechnology 50(3): 1-6.
  • Şen F, Meyvacı KB, Koç S, Aksoy U, Karabat S, Afacan M, Sarılar S (2007) Kuru İncir ve İşlenmiş Bazı Ürünlerinin Farklı Depo Koşullarındaki Kalite Değişimleri ve Raf Ömrünün Belirlenmesi Üzerinde Araştırmalar. In: Güleryüz M (Ed.), Türkiye V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, 04-07 Eylül 2007, Cilt 1, 77-81, Erzurum.
  • Yeygel M Y (2001) İşlenmiş Natürel Kuru Kayısıların depolanması Sırasında Oluşan Değişmeler. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
Toplam 20 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Gıda Mühendisliği, Ziraat Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Hasan Kuruçaylı Bu kişi benim 0000-0002-4929-1852

Fatih Şen 0000-0003-1593-8483

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Kuruçaylı, H., & Şen, F. (2017). Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14(2), 75-79. https://doi.org/10.25308/aduziraat.326985
AMA Kuruçaylı H, Şen F. Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2017;14(2):75-79. doi:10.25308/aduziraat.326985
Chicago Kuruçaylı, Hasan, ve Fatih Şen. “Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 14, sy. 2 (Aralık 2017): 75-79. https://doi.org/10.25308/aduziraat.326985.
EndNote Kuruçaylı H, Şen F (01 Aralık 2017) Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 14 2 75–79.
IEEE H. Kuruçaylı ve F. Şen, “Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 14, sy. 2, ss. 75–79, 2017, doi: 10.25308/aduziraat.326985.
ISNAD Kuruçaylı, Hasan - Şen, Fatih. “Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 14/2 (Aralık 2017), 75-79. https://doi.org/10.25308/aduziraat.326985.
JAMA Kuruçaylı H, Şen F. Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2017;14:75–79.
MLA Kuruçaylı, Hasan ve Fatih Şen. “Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 14, sy. 2, 2017, ss. 75-79, doi:10.25308/aduziraat.326985.
Vancouver Kuruçaylı H, Şen F. Kurutulmuş Organik Kuru Üzüm Meyvelerinde Farklı Ambalajların Raf Ömrü Süresince Kaliteye Etkileri. ADÜ ZİRAAT DERG. 2017;14(2):75-9.