Bioactive peptides
are defined as specific protein fragments having positive impact on body
functions and health. Milk proteins are known as rich source of bioactive
peptides. Biologically active peptides
can be produced from milk by enzymatic hydrolysis of digestive enzymes,
fermentation of milk with proteolytic starter cultures and proteolysis by
enzymes. The peptides released from main protein molecule in dairy products,
can function as a hormone-like regulatory component in the body and can show
various biological activities such as antihypertensive, antioxidative, opioid,
antimicrobial and immune regulation effect in the body depending on the amino
acid size and content. Angiotensin converting enzyme (ACE) inhibitor peptides
known as antihypertensive peptides are the most studied subjects. Milk-derived
peptide fractions can also prevent some chronic heart diseases such as
arteriosclerosis and phlebolite; by binding free radicals and by oxidative
stress-inhibiting action. In this review, the formation of bioactive peptides
and their functional properties in dairy products are evaluated.
bioactive peptides milk proteins fermente milk products proteolysis
Biyoaktif
peptitler, vücut fonksiyonları ve sağlık üzerinde olumlu etkileri olan
proteinlerin spesifik parçalanma ürünleri olarak tanımlanmaktadır. Süt
proteinleri bioaktif peptitler için önemli bir kaynak olarak görülmektedir. Süt
proteinlerinden biyoaktif peptitler, sindirim enzimleri aracılığıyla enzimatik
hidroliz, proteolitik aktiviteye sahip starter kültürler aracılığıyla
fermentasyon ve enzimler ile proteoliz sırasında açığa çıkabilmektedir. Süt ürünlerinde
ana protein molekülünden açığa çıkan söz konusu peptitler, vücut içinde hormon
benzeri düzenleyici bileşen olarak görev alabilmekte ve amino asit boyutu ve içeriğine
bağlı olarak vücutta antihipertansif, antioksidatif, opioid, antimikrobiyal ve
bağışıklık düzenleme gibi birçok farklı biyolojik aktivite gösterebilmektedir.
Antihipertansif peptitler olarak da bilinen anjiyotensin dönüştürücü enzim
(ACE, Angiotensin converting enzyme) inhibitör peptitleri en fazla çalışma
konusu olanlardır. Süt kaynaklı peptit fraksiyonları serbest radikalleri bağlayıcı
ve oksidatif stresi önleyici etki göstererek, damar sertleşmesi ve damar tıkanıklığı
gibi bazı kronik kalp rahatsızlıklarını da önleyebilmektedir. Bu derlemede, süt
ürünlerinde bioaktif peptitlerin oluşumu ve fonksiyonel özellikleri değerlendirilmektedir.
biyoaktif peptitler süt proteinleri fermente süt ürünleri proteoliz
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Düzeltme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |