Bu çalışma, 2013-2015 yılları arasında Tekirdağ
Bağcılık Araştırma Enstitüsü bağlarında, 13 yaşındaki Merlot/5BB asmalarda koltuk
sürgünleri (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve ana sürgünlerde (1 m, 1.25 m, 1.5 m)
yapılan farklı yeşil budama uygulamalarının tane olgunluğu ve bazı olgunluk
indislerine olan etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Özellikle koltuk
sürgünü uygulamalarının, yetiştiricilik yapılan yılın iklim özelliklerine bağlı
olarak, istenilen olgunluk indisini yakalayabilmek için suda çözünebilir kuru
madde birikimini erkene çekme ya da geciktirme yönünde etkili olduğu
belirlenmiştir. Bu süreçlerde yapılacak farklı yeşil budama uygulamalarında fenolojik dönem ve vejetasyonun iklim özellikleri
belirleyici kriterler olarak değerlendirilmelidir.
This study was carried out between 2013-2015
years in the vineyards of Tekirdağ Viticulture Research Institute, in order to
examine the effects of different green pruning applications to lateral shoots
(None, 3-4 leaves, 6-7 leaves) and to main shoots (1 m, 1.25 m, 1.5 m) on berry
maturity and some maturity indexes on 13 years old Merlot/5BB vines. It has
been determined that, especially lateral shoots applications are effective to closer
or delay the desired maturity indices depending on the climate characteristics
of the year. The phenological period and the climatic specifications of the
vegetation should be considered as the determining criteria in the
manipulations to be carried out in these processes.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |