Akdeniz iklim kuşağında üretilen arpanın büyük bir bölümü hayvan yemi olarak değerlendirilmektedir. Buna
karşın arpa çeşitlerinde tanenin kapsamlı besin değerlerinin belirlendiği fazlaca çalışma bulunmamaktadır. Bu
çalışma arpa tanesinin besin değerlerinin belirlenmesi amacıyla Aydın koşullarında 2013 ve 2014 yıllarında
yürütülmüştür. Araştırmada materyal olarak Akhisar98, Vamıkhoca98, Hilal ve Sancak arpa çeşitleri
kullanılmıştır. Tek başakta tane verimi (TBV), başakta tane sayısı (BTS), bin tane ağırlığı (BTA), tanede protein
oranı, tanede nişasta oranı, tanede yağ oranı, tanede kül oranı ve tanede selüloz oranı değerleri ölçülmüştür.
Tek başakta tane verimi 1.10 g – 3.68 g aralığında ve başakta tane sayısı değeri ise 20.17 – 71.60 aralığında
ölçülmüştür. Bin tane ağırlığı değeri 39.12 g – 70.36 g aralığında hesaplanmıştır. Tanede protein oranı %10.31 –
%12.05 aralığında, tanede nişasta oranı %42.00 – %53.38, tanede yağ oranı %1.58 - %1.85, tanede kül oranı
%2.54 - %2.72 ve tanede selüloz oranı %6.68 – %9.06 aralığında olduğu ölçülmüştür. Çalışmanın ilk yılında tek
başakta tane verimi, başakta tane sayısı ve bazı tane kalite parametreleri (Tanede protein oranı, tanede kül ve yağ
oranı) ikinci yıldan düşük bulunmuştur. Hilal çeşidi en yüksek tek başakta tane verimi, bin tane ağırlığı ve tanede
nişasta oranı değerleri ile öne çıkmıştır. Buna ek olarak çeşit düşük selüloz oranı ile yem kalitesini artırabileceğini
göstermiştir.
Arpa (Hordeum vulgare L.) tane verimi tanede protein (%) tanede yağ (%) tanede nişasta (%) tanede selüloz (%) tanede kül (%)
Although the large part of barley produced in Mediterranean conditions is considered as animal feed, a large
number of studies about grain nutritional value haven't been done comprehensively so far. This study was carried
out in Aydın location in Turkey in 2013 and 2014 in order to find out the nutritional values of the grain. In this
research, Akhisar98, Vamıkhoca98, Hilal and Sancak barley cultivars were used as the material of this study.
Grain yields per spike, numbers of grain per spike, 1000 grain weight, and protein rates of grain, starch rates of
grain, oil rates of grain, ash rates of grain and cellulose rates of grain were measured.
According to average result in two years' grain yield per spike and numbers of grain per spike were measured as
the ranges between 1.10 g – 3.68 g and 20.17 – 71.60 respectively. 1000 grain weight between 39.12 g – 70.36 g.
protein rates of grain, starch rates of grain, oil rates of grain, ash rates of grain and cellulose rates of grain were
measured as the following ranges; %10.31 – %12.05, %42.00 – %53.38, %1.58 - %1.85, %2.54 - %2.72 and
%6.68 – %9.06 respectively However, grain yield per spike, numbers of grain per spike and some quality
parameters such as grain protein rates, grain ASH rates and grain oil rates were measured much lower in the first
year than those measured in the second year in this study. Hilal barley cultivar came forward by giving the highest
grain yield per spike, 1000 grain weight and starch rates of grain. In addition to, the cultivar gave the lowest
cellulose rate of grain when measured in this experiment. As a result, it is suggested that the cultivar could be
increased by feed quality.
barley (Hordeum vulgare) seed yield protein (%) oil (%) starch (%) cellulose (%) ash (%)
Diğer ID | JA82AU87NB |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2015 Cilt: 12 Sayı: 1 |