Aydın ili Kuyucak ilçesinde yetiştirilen Washington Navel ve Frost Navel göbekli portakallarından üç farklı boyda (küçük, orta, büyük) ve üç farklı zamanda (22 Kasım, 03 Aralık, 10 Aralık 2005) derilen meyveler iki farklı depo tipinde (doğal şartlarda 6 ay, soğuk havada 4 ay) muhafaza edilmiştir. Doğal şartlarda depolanan Washington Navel ve Frost Navel'de 6. ayda sırası ile ortalama ağırlık kaybı% 29.32 ve% 25.85, fizyolojik ve patolojik bozulma% 37.78 ve% 40.00, usare 42.71 ve 40.61, SÇKM 11.84 ve 11.71, TA 0.64 ve 0.59, SÇKM/TA 18.98 ve 20.43, pH 3.83 ve 3.92'dir. Soğuk havada (5+-1°C) depolanan Washington Navel ve Frost Navel'de 4. ayda sırası ile ortalama ağırlık kaybı '% 12.79 ve % 11.51, fizyolojik ve patolojik bozulma % 66.30 ve % 86.11, usare 36.57 ve 35.39, SÇKM 10.42 ve 10.44, TA 0.79 ve 0.82, SÇKM/TA 14.10 ve 14.54, pH 3.50 ve 3.65'tir. Her iki depo şartında meyve büyüklüğü arttıkça ve derim zamanı geciktikçe ağırlık kaybı azalmıştır. Meyveler doğal şartlarda 5 ay, soğuk hava deposunda 3 ay kalitesinden fazla kayıp olmadan muhafaza edilebilmiştir.
Washington Navel and Frost Navel oranges grown in Aydın province Kuyucak district were harvested at
three different size (small, medium, large) and time (22 November, 03 December, 10 December 2005), and
were stored in two different storage houses (natural conditions for 6 months, cold storage for 4 months).
Washington Navel and Frost Navel fruit stored in natural conditions had average weight loss % 29.32% and
25.85%, physiological and pathological disorder 37.78% and 40.00%, fruit juice 42.71 and 40.61, TSS 11.84
and 11.71, TA 0.64 and 0.59, TSS/TA 18.98 and 20.43, pH 3.83 and 3.92, respectively, at the 6th month. That
of Washington Navel and Frost Navel fruit stored at cold storage (5±1oC) had average weight loss 12.79 %
and 11.51 %, physiological and pathological disorder 66.30 % and 86.11 %, fruit juice 36.57 and 35.39, TSS
10.42 and 10.44, TA 0.79 and 0.82, TSS/TA 14.10 and 14.54, pH 3.50 and 3.65, respectively, at the 4th
month. While fruit size increases and harvesting time delays, fruit weight loss decreases in both storage types.
Fruit could be stored for 5 months in the natural conditions and 3 months in the cold storage without losing
much quality.
Diğer ID | JA29MA73AU |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2009 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2009 Cilt: 6 Sayı: 1 |