BibTex RIS Cite

BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME

Year 2004, Volume: 1 Issue: 1, 7 - 11, 01.03.2004

Abstract

Çalışma, 2001 yılında pamuk hasadından sonra Büyük Menderes Havzası içerisinde pamuk üretiminin yoğun olarak yapıldığı Söke, Koçarlı, Nazilli (Aydın) ve Sarayköy (Denizli) ilçelerinde ve bu ilçelere bağlı köylerde gerçekleştirilmiştir. Anket çalışmasında her ilçeden 100 olmak üzere toplam 400 üreticiye kimyasal mücadele uygulamaları ile ilgili sorular yöneltilmiştir. Böylece bu çalışmada, pamuk ekim alanlarında üreticilerin zararlılara karşı uyguladıkları kimyasal mücadele hakkında bilgi toplamak ve toplanan bu bilgileri değerlendirerek yapılan yanlış uygulamalara değinmek ve ayrıca çözüm önerilerinde bulunmak amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Büyük Menderes Havzasında üreticilerin büyük bir çoğunluğunun hiçbir tarım kuruluşuna başvurmadan ve bilgi almadan, gerekmediği halde bilinçsiz bir şekilde kimyasal mücadeleye başvurduğu saptanmıştır. Bu uygulamalar devam ederse, yakın bir gelecekte doğal dengenin daha da çok bozulacağı ve bilinen çevre sorunlarının gittikçe artacağı düşünülmektedir. Bu nedenle, bu gibi yanlış uygulamaların önlenmesi amacıyla çalışma sonunda gerekli görülen öneriler yapılmıştır.

Evaluation of chemical applications applied by the growers against insects in the cotton fields of Büyük Menderes Valley (Turkey)

Year 2004, Volume: 1 Issue: 1, 7 - 11, 01.03.2004

Abstract

The study was conducted at the villages of Söke, Koçarlı, Nazilli, (Aydın) and Sarayköy (Denizli) where the
highest cotton production was obtained in Büyük Menderes Valley in 2001 cotton growing season. During
inquiry a hundred questions about chemical applications against cotton insects for each location and totally 400
cotton growers were interviewed. The aim of this study was to determine the evaluation of chemical applications
applied by the growers, discuss misapplications and provide the solution.
As a result, it was determined that the growers in the Valley continued chemical applications without paying
attention on insect's population and have not applied to Agricultural stuffs for information. If this kind of
applications was going on in the future, it was thought that the environmental problems would be increased.
Therefore, some advices were given to prevent misapplication of chemicals in the study.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA76FC38GH
Journal Section Articles
Authors

İbrahim Gençsoylu This is me

Hüseyin Başpınar This is me

Publication Date March 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Gençsoylu, İ., & Başpınar, H. (2004). BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 7-11.
AMA Gençsoylu İ, Başpınar H. BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME. ADÜ ZİRAAT DERG. June 2004;1(1):7-11.
Chicago Gençsoylu, İbrahim, and Hüseyin Başpınar. “BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1, no. 1 (June 2004): 7-11.
EndNote Gençsoylu İ, Başpınar H (June 1, 2004) BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1 1 7–11.
IEEE İ. Gençsoylu and H. Başpınar, “BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME”, ADÜ ZİRAAT DERG, vol. 1, no. 1, pp. 7–11, 2004.
ISNAD Gençsoylu, İbrahim - Başpınar, Hüseyin. “BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1/1 (June 2004), 7-11.
JAMA Gençsoylu İ, Başpınar H. BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME. ADÜ ZİRAAT DERG. 2004;1:7–11.
MLA Gençsoylu, İbrahim and Hüseyin Başpınar. “BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 1, no. 1, 2004, pp. 7-11.
Vancouver Gençsoylu İ, Başpınar H. BÜYÜK MENDERES HAVZASI PAMUK EKİM ALANLARINDA ÜRETİCİLERİN ZARARLILARA KARŞI YAPTIKLARI KİMYASAL MÜCADELE UYGULAMALARININ GENEL DEĞERLENDİRİLME. ADÜ ZİRAAT DERG. 2004;1(1):7-11.