Research Article
BibTex RIS Cite

BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ

Year 2004, Volume: 1 Issue: 1, 35 - 39, 01.03.2004

Abstract

Bu araştırmada, farklı budama şarjlarının ve ben düşme ile tane tutumu arasında 22 yaprak üzerinden tepe almanın, Kober 5BB üzerine aşılı Sultani Çekirdeksiz çeşidinde, kuru üzüm verimi ve kalitesine; 6 ila 10. boğumlar arasından alınan bir gözlü çeliklerin köklenme ve karbonhidrat içeriklerine etkileri belirlenmiştir. Buna ek olarak budama şarjının asmanın makro besin elementi alımına etkileri incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda uygulamaların kuru üzüm verimi ve kalitesi, bir gözlü çeliklerin köklenme ve karbonhidrat içerikleri üzerine olan etkileri önemli bulunmamıştır. Uygulamaların makro mineral elementlerin alımına etkisi ise % Ca dışında önemli olmamıştır. Bir yıllık dalların köklenme özellikleri ile şeker ve nişasta içerikleri arasında oldukça önemli pozitif bir korelasyon bulunurken, köklenme özellikleri ile % N, K, Ca, Mg ve Na alımları arasında önemli derecede negatif bir korelasyon elde edilmiştir.

The Effects of Some Pruning Applications on Raisin Quailty, One Bud Cutting Characters, and Mineral Uptake of Thompson Seedless Grape Cultivar

Year 2004, Volume: 1 Issue: 1, 35 - 39, 01.03.2004

Abstract

This research was conducted to determine the effects of different bud load levels and topping at 22 leaf stage
between fruit set and véraison on raisin yield and quality, one bud cutting characters of Thompson seedless
grafted Kober 5BB. In addition that, the effects of different bud load levels on macro mineral uptake were
examined. The applications did not affect raisin yield and quality, and reseve carbohydrate contents (sugar and
starch) and rooting characters of one bud cuttings taken between 6 and 10 nodes. In adition that, these applications
did not affect the macro mineral uptake except Ca. Rooting characters correlated positively with carbonhydrate
contents, but % N, K, Ca, Mg and Na uptake correlated negatively with rooting characters.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Other ID JA77GJ73CV
Journal Section Articles
Authors

Mustafa Çelik This is me

F. Ekmel Tekintaş This is me

Publication Date March 1, 2004
Published in Issue Year 2004 Volume: 1 Issue: 1

Cite

APA Çelik, M., & Tekintaş, F. E. (2004). BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 1(1), 35-39.
AMA Çelik M, Tekintaş FE. BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ. ADÜ ZİRAAT DERG. June 2004;1(1):35-39.
Chicago Çelik, Mustafa, and F. Ekmel Tekintaş. “BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1, no. 1 (June 2004): 35-39.
EndNote Çelik M, Tekintaş FE (June 1, 2004) BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1 1 35–39.
IEEE M. Çelik and F. E. Tekintaş, “BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, vol. 1, no. 1, pp. 35–39, 2004.
ISNAD Çelik, Mustafa - Tekintaş, F. Ekmel. “BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 1/1 (June 2004), 35-39.
JAMA Çelik M, Tekintaş FE. BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2004;1:35–39.
MLA Çelik, Mustafa and F. Ekmel Tekintaş. “BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 1, no. 1, 2004, pp. 35-39.
Vancouver Çelik M, Tekintaş FE. BAZI BUDAMA UYGULAMALARININ SULTANl ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜM ÇEŞİDİNDE KURU ÜZÜM KALİTESİNE, ÇELİK ÖZELLİKLERİNE VE MİNERAL MADDE ALIMINA ETKİLERİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2004;1(1):35-9.