Bu araştırmada, farklı budama şarjlarının ve ben düşme ile tane tutumu arasında 22 yaprak üzerinden tepe almanın, Kober 5BB üzerine aşılı Sultani Çekirdeksiz çeşidinde, kuru üzüm verimi ve kalitesine; 6 ila 10. boğumlar arasından alınan bir gözlü çeliklerin köklenme ve karbonhidrat içeriklerine etkileri belirlenmiştir. Buna ek olarak budama şarjının asmanın makro besin elementi alımına etkileri incelenmiştir. Bu çalışma sonucunda uygulamaların kuru üzüm verimi ve kalitesi, bir gözlü çeliklerin köklenme ve karbonhidrat içerikleri üzerine olan etkileri önemli bulunmamıştır. Uygulamaların makro mineral elementlerin alımına etkisi ise % Ca dışında önemli olmamıştır. Bir yıllık dalların köklenme özellikleri ile şeker ve nişasta içerikleri arasında oldukça önemli pozitif bir korelasyon bulunurken, köklenme özellikleri ile % N, K, Ca, Mg ve Na alımları arasında önemli derecede negatif bir korelasyon elde edilmiştir.
This research was conducted to determine the effects of different bud load levels and topping at 22 leaf stage
between fruit set and véraison on raisin yield and quality, one bud cutting characters of Thompson seedless
grafted Kober 5BB. In addition that, the effects of different bud load levels on macro mineral uptake were
examined. The applications did not affect raisin yield and quality, and reseve carbohydrate contents (sugar and
starch) and rooting characters of one bud cuttings taken between 6 and 10 nodes. In adition that, these applications
did not affect the macro mineral uptake except Ca. Rooting characters correlated positively with carbonhydrate
contents, but % N, K, Ca, Mg and Na uptake correlated negatively with rooting characters.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Diğer ID | JA77GJ73CV |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 1 Sayı: 1 |