Ege Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinin farklı lokasyonlarda verim ve kalite potansiyelleri ile beslenme fizyolojisine katkılarının incelendiği çalışmada; mısır çeşitleri Koçarlı ve Bayındır lokasyonlarında yetiştirilerek tane verimi, bin tane ağırlığı, koçan boyu, koçanda tane sayısı, tane protein oranı, tane nişasta oranı ve tanede esansiyel aminoasit miktarları saptanmıştır.
Mısır çeşitlerinin tane verim ve kalitesi özellikleri bakımından hem lokasyon hem de çeşit bazında önemli farklılıklar bulunmuştur. Elde edilen verim ve kalite sonuçlarına bakıldığında mısır çeşitlerine ait tane verimi 976–1477 kg/da, tane protein oranı %6.9–7.8 ve tane nişasta oranı bakımından %62.6–63.9 arasında değerler bulunmuştur. Tane verimi bakımından DKC 6876 çeşidi her iki lokasyonda da ön plana çıkarken, protein ve nişasta oranları bakımından bir fark bulunmamıştır. Tanede aminoasit miktarı değerleri 0.114–1.391 g/100 g arasında değişmiştir. Mısır bitkisinin genel olarak esansiyel aminoasitler bakımından fakir olduğu özellikle lisin ve metiyonin aminoasit düzeylerinin çok düşük kaldığı tespit edilmiştir. Aminoasit içeriği bakımından çeşitler arasında P3167 çeşidi daha yüksek sonuç vermiştir. Mısır çeşitlerinin verim, kalite ve aminoasit içerikleri bakımından potansiyelleri ortaya konularak çalışma sayesinde literatüre yeni bilgiler sağlanmaktadır.
The contribution of nutritional physiology has been examined in terms of yield and some quality parameters of corn varieties commonly grown in the Aegean Region. In the study, corn varieties were grown at two different locations (Koçarlı and Bayındır) and grain yield, 1000 grain weight, cob length, number of grains per cob, protein content, starch content and aminoacid content of grain parameters were observed and determined.
The statistically significant differences were found between corn varieties grown in different soil and environmental conditions in terms of yield and quality characteristics. According to the obtained yield and quality results, the grain yield values ranged from 975.7 to 1,477.2 kg/da, the grain protein content from 6.9 to 7.8% and the grain starch content from 62.6 to 63.9%. DKC 6876 variety ranked first in respect to grain yield at the locations but protein and starch ratio values weren’t affected by location and variety. The aminoacid contents of varieties changed between 0.114 and 1.391 g/100 g. It was found that corn grain is poor in terms of essential aminoacid content especially in regard to lysine and methionine aminoacids. P3167 corn variety had the highest value of grain aminoacid content between all varieties. It is provided by this study that potentialities of corn varieties in terms of yield, quality and aminoacid content are revealed and the data obtained from the study is gained to literature for future research.
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 14 Sayı: 1 |