Bu çalışma ile Türkiye zeytin ağaç varlığında önemli
bir yer tutan Saurani, Nizip yağlık ve Uslu çeşitlerinin döllenme biyolojileri
araştırılmıştır. Bu amaçla 3 yıl süre
ile serbest tozlanma, karşılıklı tozlama ve kendileme uygulamaları
yapılarak çeşitlerin kendine verimlilik durumu ve uygun tozlayıcıları incelenmiştir.
Çalışma neticesinde çeşitlerin kendine verimliliği ve tozlayıcıların etkinlik
derecelerinin yıllar arasında değişebileceği görülmüştür. Bununla birlikte,
yabancı tozlanmanın kendileme uygulamasına göre birçok durumda meyve tutumunu
arttırdığı saptanmıştır. Bu nedenle kendine verimli olduğu düşünülen çeşitlerde
dahi yabancı tozlanmanın gerekliliği ortaya konmuştur. Çalışmada, Nizip yağlık
çeşidi kısmen kendine verimli olarak değerlendirilmiştir. Memecik ve Kilis
yağlık çeşitlerinin Nizip yağlık çeşidi için uygun tozlayıcılar olabileceği
düşünülmektedir. Saurani zeytin çeşidi verimlilik indeks değerlerine göre
kendine verimli olarak bulunmuştur. Ancak meyve tutumunu arttırmak için Halhalı
çelebi, Gemlik, Memecik ve Nizip yağlık çeşitlerinin uygun tozlayıcılar olarak
kullanılabileceği düşünülmektedir. Uslu çeşidi de verimlilik indeks değerlerine
göre kendine verimli olarak saptanmıştır. Bununla birlikte Gemlik, Memecik ve
Erkence çeşitlerinin meyve tutumunu arttırmada etkili olduğu görülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 16 Sayı: 1 |