BibTex RIS Cite

Comparative Evoluation of Fatty Acids of Raisins and Processed Grapes in Adıyaman

Year 2014, Volume: 4 Issue: 1, 18 - 26, 27.11.2014

Abstract

The grape cultivation is common in Besni district of Adiyaman province. Fresh grapes are immersed into a mixture of water, K2CO3, olive oil and dried under the sun and this raisin is called ‘‘Peygamber Grape’’ in public. In this study, the level of fatty acid of fruit and seeds of regular raisins and peygamber grape was determined. It was observed that Oleic acid (18:1n9c) level of Peygamber grape fruit was higher than that of raisins (p

References

  • M. R. B. Lemos, E. M. D. A. Siqueira, S. F. Arruda, R. C. Zambiazi, Food Res. Int., 2012, 48, 592.
  • P. H. S. Santos, M. A. Silva, Drying Technology, 2008, 26, 1421.
  • M. L. Sanz, M. D.del Castillo, N. Corzo, A. Olano, J. Agr. Food Chem., 2001, 49, 5228.
  • S. Karakaya, S. El, A. Tas, Int. J. of Food Sci. Nutr., 2001, 52, 501.
  • R. Ksouri, H. Falleh, W. Megdiche, N. Trabelsi, B. Mhamdi, K. Chaieb, Food Chem. Toxicol, 2009, 47, 2083.
  • A. G. Ramchandani, R. S. Chettiyar, S. S. Pakhale, Food Chem., 2010, 119, 298.
  • G. Williamson, A. Carughi, Nutr. Res., 2010, 30, 511.
  • N. Akgün, M. Akgün, Journal of Engineering and Natural Sciences Sigma, 2006, 4, 49.
  • G. Bingol, J. S. Roberts, M. O. Balaban, Y. O. Devres, Dry Technol., 2012, 30, 597.
  • H. D. Le, E. M. Fallon, B. T. Kalish, V. E. de Meijer, J. A. Meisel, K. M. Gura, V. Nose, A. H. Pan, B. R. Bistrian, M. Puder, Metabolism Clinical and Experimental, 2013, 62, 499.
  • C. Yi, J. Shi, J. Kramer, S. Xue, Jiang, M. Zhang, Food Chem., 2009, 114 (2), 570.
  • A. Altındişli, B İşçi, Ege Üniv. Fak. Derg., 2005, 42 (3), 13. http://www.sarapoburu.com/wp-content/uploads/2009/06/bagcilikelkitabi.pdf Erişim tarihi: 23.05.2014.
  • A. Hara, N. S. Radin, Anal. Biochem., 1978, 901, 420.
  • W. W Christie, The Oil Press, Glaskow,1992, 302.
  • L. Fernandes, S. Casal, R. Cruz, J. A Pereira, E. Ramalhosa, Food Res. Int., 2013, 50, 161.
  • A. Akın, A. Altındişli, Biyoloji Araştırma Dergisi, 2011, 4 (2), 13.
  • H. Dıraman, H. Saygı, Y. Hışıl, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2009, 4 (2), 1.

Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi

Year 2014, Volume: 4 Issue: 1, 18 - 26, 27.11.2014

Abstract

Adıyaman ili Besni ilçesinde üzüm yetiştiriciliği yaygındır. Taze üzümler güneşte kurutularak ve su, K2CO3, zeytinyağı karışımına daldırılarak işlenmektedir. Halk arasında daldırma işlemiyle elde edilen üzüm ‘’Peygamber üzümü’’ olarak bilinmektedir. Bu çalışmada kuru üzüm ve peygamber üzümü çekirdek ve meyvelerinin yağ asit düzeyleri tespit edildi. Peygamber üzümü meyvesinin oleik asit (18:1n9c) düzeyi kuru üzüm meyvesine göre yüksek çıktığı gözlendi (p

References

  • M. R. B. Lemos, E. M. D. A. Siqueira, S. F. Arruda, R. C. Zambiazi, Food Res. Int., 2012, 48, 592.
  • P. H. S. Santos, M. A. Silva, Drying Technology, 2008, 26, 1421.
  • M. L. Sanz, M. D.del Castillo, N. Corzo, A. Olano, J. Agr. Food Chem., 2001, 49, 5228.
  • S. Karakaya, S. El, A. Tas, Int. J. of Food Sci. Nutr., 2001, 52, 501.
  • R. Ksouri, H. Falleh, W. Megdiche, N. Trabelsi, B. Mhamdi, K. Chaieb, Food Chem. Toxicol, 2009, 47, 2083.
  • A. G. Ramchandani, R. S. Chettiyar, S. S. Pakhale, Food Chem., 2010, 119, 298.
  • G. Williamson, A. Carughi, Nutr. Res., 2010, 30, 511.
  • N. Akgün, M. Akgün, Journal of Engineering and Natural Sciences Sigma, 2006, 4, 49.
  • G. Bingol, J. S. Roberts, M. O. Balaban, Y. O. Devres, Dry Technol., 2012, 30, 597.
  • H. D. Le, E. M. Fallon, B. T. Kalish, V. E. de Meijer, J. A. Meisel, K. M. Gura, V. Nose, A. H. Pan, B. R. Bistrian, M. Puder, Metabolism Clinical and Experimental, 2013, 62, 499.
  • C. Yi, J. Shi, J. Kramer, S. Xue, Jiang, M. Zhang, Food Chem., 2009, 114 (2), 570.
  • A. Altındişli, B İşçi, Ege Üniv. Fak. Derg., 2005, 42 (3), 13. http://www.sarapoburu.com/wp-content/uploads/2009/06/bagcilikelkitabi.pdf Erişim tarihi: 23.05.2014.
  • A. Hara, N. S. Radin, Anal. Biochem., 1978, 901, 420.
  • W. W Christie, The Oil Press, Glaskow,1992, 302.
  • L. Fernandes, S. Casal, R. Cruz, J. A Pereira, E. Ramalhosa, Food Res. Int., 2013, 50, 161.
  • A. Akın, A. Altındişli, Biyoloji Araştırma Dergisi, 2011, 4 (2), 13.
  • H. Dıraman, H. Saygı, Y. Hışıl, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2009, 4 (2), 1.
There are 17 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Ahmet Özkaya This is me

Cansu Bakır This is me

Yunus Şahin This is me

Kader Uzun This is me

Publication Date November 27, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 4 Issue: 1

Cite

APA Özkaya, A., Bakır, C., Şahin, Y., Uzun, K. (2014). Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi. Adıyaman University Journal of Educational Sciences, 4(1), 18-26.

                                                                                                                                                                                                                                                      
by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1 This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0