PDF EndNote BibTex Kaynak Göster

Comparative Evoluation of Fatty Acids of Raisins and Processed Grapes in Adıyaman

Yıl 2014, Cilt 4, Sayı 1, 18 - 26, 27.11.2014

Öz

The grape cultivation is common in Besni district of Adiyaman province. Fresh grapes are immersed into a mixture of water, K2CO3, olive oil and dried under the sun and this raisin is called ‘‘Peygamber Grape’’ in public. In this study, the level of fatty acid of fruit and seeds of regular raisins and peygamber grape was determined. It was observed that Oleic acid (18:1n9c) level of Peygamber grape fruit was higher than that of raisins (p

Kaynakça

  • M. R. B. Lemos, E. M. D. A. Siqueira, S. F. Arruda, R. C. Zambiazi, Food Res. Int., 2012, 48, 592.
  • P. H. S. Santos, M. A. Silva, Drying Technology, 2008, 26, 1421.
  • M. L. Sanz, M. D.del Castillo, N. Corzo, A. Olano, J. Agr. Food Chem., 2001, 49, 5228.
  • S. Karakaya, S. El, A. Tas, Int. J. of Food Sci. Nutr., 2001, 52, 501.
  • R. Ksouri, H. Falleh, W. Megdiche, N. Trabelsi, B. Mhamdi, K. Chaieb, Food Chem. Toxicol, 2009, 47, 2083.
  • A. G. Ramchandani, R. S. Chettiyar, S. S. Pakhale, Food Chem., 2010, 119, 298.
  • G. Williamson, A. Carughi, Nutr. Res., 2010, 30, 511.
  • N. Akgün, M. Akgün, Journal of Engineering and Natural Sciences Sigma, 2006, 4, 49.
  • G. Bingol, J. S. Roberts, M. O. Balaban, Y. O. Devres, Dry Technol., 2012, 30, 597.
  • H. D. Le, E. M. Fallon, B. T. Kalish, V. E. de Meijer, J. A. Meisel, K. M. Gura, V. Nose, A. H. Pan, B. R. Bistrian, M. Puder, Metabolism Clinical and Experimental, 2013, 62, 499.
  • C. Yi, J. Shi, J. Kramer, S. Xue, Jiang, M. Zhang, Food Chem., 2009, 114 (2), 570.
  • A. Altındişli, B İşçi, Ege Üniv. Fak. Derg., 2005, 42 (3), 13. http://www.sarapoburu.com/wp-content/uploads/2009/06/bagcilikelkitabi.pdf Erişim tarihi: 23.05.2014.
  • A. Hara, N. S. Radin, Anal. Biochem., 1978, 901, 420.
  • W. W Christie, The Oil Press, Glaskow,1992, 302.
  • L. Fernandes, S. Casal, R. Cruz, J. A Pereira, E. Ramalhosa, Food Res. Int., 2013, 50, 161.
  • A. Akın, A. Altındişli, Biyoloji Araştırma Dergisi, 2011, 4 (2), 13.
  • H. Dıraman, H. Saygı, Y. Hışıl, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2009, 4 (2), 1.

Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi

Yıl 2014, Cilt 4, Sayı 1, 18 - 26, 27.11.2014

Öz

Adıyaman ili Besni ilçesinde üzüm yetiştiriciliği yaygındır. Taze üzümler güneşte kurutularak ve su, K2CO3, zeytinyağı karışımına daldırılarak işlenmektedir. Halk arasında daldırma işlemiyle elde edilen üzüm ‘’Peygamber üzümü’’ olarak bilinmektedir. Bu çalışmada kuru üzüm ve peygamber üzümü çekirdek ve meyvelerinin yağ asit düzeyleri tespit edildi. Peygamber üzümü meyvesinin oleik asit (18:1n9c) düzeyi kuru üzüm meyvesine göre yüksek çıktığı gözlendi (p

Kaynakça

  • M. R. B. Lemos, E. M. D. A. Siqueira, S. F. Arruda, R. C. Zambiazi, Food Res. Int., 2012, 48, 592.
  • P. H. S. Santos, M. A. Silva, Drying Technology, 2008, 26, 1421.
  • M. L. Sanz, M. D.del Castillo, N. Corzo, A. Olano, J. Agr. Food Chem., 2001, 49, 5228.
  • S. Karakaya, S. El, A. Tas, Int. J. of Food Sci. Nutr., 2001, 52, 501.
  • R. Ksouri, H. Falleh, W. Megdiche, N. Trabelsi, B. Mhamdi, K. Chaieb, Food Chem. Toxicol, 2009, 47, 2083.
  • A. G. Ramchandani, R. S. Chettiyar, S. S. Pakhale, Food Chem., 2010, 119, 298.
  • G. Williamson, A. Carughi, Nutr. Res., 2010, 30, 511.
  • N. Akgün, M. Akgün, Journal of Engineering and Natural Sciences Sigma, 2006, 4, 49.
  • G. Bingol, J. S. Roberts, M. O. Balaban, Y. O. Devres, Dry Technol., 2012, 30, 597.
  • H. D. Le, E. M. Fallon, B. T. Kalish, V. E. de Meijer, J. A. Meisel, K. M. Gura, V. Nose, A. H. Pan, B. R. Bistrian, M. Puder, Metabolism Clinical and Experimental, 2013, 62, 499.
  • C. Yi, J. Shi, J. Kramer, S. Xue, Jiang, M. Zhang, Food Chem., 2009, 114 (2), 570.
  • A. Altındişli, B İşçi, Ege Üniv. Fak. Derg., 2005, 42 (3), 13. http://www.sarapoburu.com/wp-content/uploads/2009/06/bagcilikelkitabi.pdf Erişim tarihi: 23.05.2014.
  • A. Hara, N. S. Radin, Anal. Biochem., 1978, 901, 420.
  • W. W Christie, The Oil Press, Glaskow,1992, 302.
  • L. Fernandes, S. Casal, R. Cruz, J. A Pereira, E. Ramalhosa, Food Res. Int., 2013, 50, 161.
  • A. Akın, A. Altındişli, Biyoloji Araştırma Dergisi, 2011, 4 (2), 13.
  • H. Dıraman, H. Saygı, Y. Hışıl, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 2009, 4 (2), 1.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Ahmet ÖZKAYA Bu kişi benim


Cansu BAKIR Bu kişi benim


Yunus ŞAHİN Bu kişi benim


Kader UZUN Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 27 Kasım 2014
Yayınlandığı Sayı Yıl 2014, Cilt 4, Sayı 1

Kaynak Göster

Bibtex @ { adyuebd16132, journal = {Adıyaman University Journal of Educational Sciences}, eissn = {2149-2727}, address = {}, publisher = {Adıyaman Üniversitesi}, year = {2014}, volume = {4}, number = {1}, pages = {18 - 26}, title = {Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi}, key = {cite}, author = {Özkaya, Ahmet and Bakır, Cansu and Şahin, Yunus and Uzun, Kader} }
APA Özkaya, A. , Bakır, C. , Şahin, Y. & Uzun, K. (2014). Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi . Adıyaman University Journal of Educational Sciences , 4 (1) , 18-26 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/adyuebd/issue/1367/16132
MLA Özkaya, A. , Bakır, C. , Şahin, Y. , Uzun, K. "Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi" . Adıyaman University Journal of Educational Sciences 4 (2014 ): 18-26 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/adyuebd/issue/1367/16132>
Chicago Özkaya, A. , Bakır, C. , Şahin, Y. , Uzun, K. "Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi". Adıyaman University Journal of Educational Sciences 4 (2014 ): 18-26
RIS TY - JOUR T1 - Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi AU - Ahmet Özkaya , Cansu Bakır , Yunus Şahin , Kader Uzun Y1 - 2014 PY - 2014 N1 - DO - T2 - Adıyaman University Journal of Educational Sciences JF - Journal JO - JOR SP - 18 EP - 26 VL - 4 IS - 1 SN - -2149-2727 M3 - UR - Y2 - 2022 ER -
EndNote %0 Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi %A Ahmet Özkaya , Cansu Bakır , Yunus Şahin , Kader Uzun %T Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi %D 2014 %J Adıyaman University Journal of Educational Sciences %P -2149-2727 %V 4 %N 1 %R %U
ISNAD Özkaya, Ahmet , Bakır, Cansu , Şahin, Yunus , Uzun, Kader . "Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi". Adıyaman University Journal of Educational Sciences 4 / 1 (Kasım 2014): 18-26 .
AMA Özkaya A. , Bakır C. , Şahin Y. , Uzun K. Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi. AUJES. 2014; 4(1): 18-26.
Vancouver Özkaya A. , Bakır C. , Şahin Y. , Uzun K. Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi. Adıyaman University Journal of Educational Sciences. 2014; 4(1): 18-26.
IEEE A. Özkaya , C. Bakır , Y. Şahin ve K. Uzun , "Adıyaman’da Güneşte Kurutulan Üzüm ve İşlenmiş Kuru Üzümlerin Yağ Asitlerinin Karşılaştırmalı Değerlendirilmesi", Adıyaman University Journal of Educational Sciences, c. 4, sayı. 1, ss. 18-26, Kas. 2014
Creative Commons Lisansı Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.