Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri

Number: 4 June 1, 2010
  • Mustafa Samancıoğlu
  • Mustafa Samancıoğlu
  • Murat Bağlıbel
  • Semih Summak
  • Gülfem Muşlu Kaygısız
EN TR

Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri

Abstract

Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim kurumlarında görev yapan okul yöneticilerinin bilgi yönetimi stratejilerini kullanma düzeylerini belirlemektir. Araştırma nicel yaklaşımla yapılmış betimsel bir çalışmadır. Verileri toplamak için kullanılan anket, Gaziantep ili merkez ilçelerinde bulunan ortaöğretim kurumlarında görevli yöneticilere uygulanmış ve 169 anket geçerli sayılmıştır. Araştırma sonucunda okul yöneticilerinin bilgiyi en sık kendi gözlemlerinden, tecrübe ve sezgilerinden elde ettikleri, edindikleri bilgileri en çok okuldaki diğer yöneticiler ve öğretmenler ile paylaştıkları, okulla ilgili sorunları çözerken ve kararlar alırken yine en çok kendi tecrübelerinden ve okuldaki diğer yöneticilerden elde ettikleri bilgileri kullandıkları ve elde ettikleri bilgileri ise öncelikle bilgisayarlarda ve sonra basılı olarak saklamayı tercih ettikleri görülmüştür. Ayrıca, okul yöneticilerinin bilgiyi elde etme, paylaşma, kullanma ve depolama stratejilerini yeterli düzeyde kullandıkları tespit edilmiştir. Ancak, yöneticilerin, bilgi elde etme, paylaşma ve kullanma aşamalarında, veliler ve okul aile birliği gibi önemli paydaşlarla görece daha az etkileşim içinde oldukları, dolayısıyla bu paydaşların okulun problem çözme ve karar alma süreçlerine daha az katıldıkları belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin, veliler ve okul aile birliğiyle iletişim ve etkileşim fırsatlarının artırılmasıyla, bu katılımın artacağı düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. AHMED, P. K., Lim, K. K. ve Loh, A. Y. E. (2002). Learning through Knowledge Management. Oxford: Butterworth-Heinemann.
  2. AKGÜN, A. E. ve Keskin, H. (2003). “Sosyal Bir Etkileşim Süreci Olarak Bilgi Yönetimi ve Bilgi Yönetimi Süreci.” Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(1).
  3. ALAVI, M. (2000). Managing organizational knowledge. In R. W. Zmud (Ed.), Framing the domains of IT management projecting the future…through the past Cincinnati, OH: Pinnaflex Education Resources, Inc. 15-28.
  4. ALAVİ, M. ve Leidner, D. (1999). Knowledge management systems: emerging views and practices from the field. Paper presented at the 32nd Hawaii International Conference on System Sciences, Hawaii.
  5. BHATT, G. D. (1998). “Organizing Knowledge in the Knowledge Development Cycle.” Journal of Knowledge Management, 4(1):15-20.
  6. BUKOWITZ, W. R. ve Williams, R. L. (1999). The Knowledge Management Fieldbook. Pearson: Edinburgh.
  7. CELEP, C. ve Çetin, B. (2003). Bilgi Yönetimi:Örgütlerde Bilgi Paylaşım Kültürü Yaratma. Ankara: Anı Yayıncılık.
  8. CHOI, Y. S. (2000). An Emprical Study of Factors Affecting Successful Implementation of Knowledge Management. PhD Dissertation,, Nebraska University, Nebraska.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mustafa Samancıoğlu This is me

Mustafa Samancıoğlu This is me

Murat Bağlıbel This is me

Semih Summak This is me

Gülfem Muşlu Kaygısız This is me

Publication Date

June 1, 2010

Submission Date

July 5, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Number: 4

APA
Samancıoğlu, M., Samancıoğlu, M., Bağlıbel, M., Summak, S., & Kaygısız, G. M. (2010). Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4, 118-133. https://izlik.org/JA45ZA34TD
AMA
1.Samancıoğlu M, Samancıoğlu M, Bağlıbel M, Summak S, Kaygısız GM. Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;(4):118-133. https://izlik.org/JA45ZA34TD
Chicago
Samancıoğlu, Mustafa, Mustafa Samancıoğlu, Murat Bağlıbel, Semih Summak, and Gülfem Muşlu Kaygısız. 2010. “Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 4: 118-33. https://izlik.org/JA45ZA34TD.
EndNote
Samancıoğlu M, Samancıoğlu M, Bağlıbel M, Summak S, Kaygısız GM (June 1, 2010) Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 4 118–133.
IEEE
[1]M. Samancıoğlu, M. Samancıoğlu, M. Bağlıbel, S. Summak, and G. M. Kaygısız, “Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 4, pp. 118–133, June 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA45ZA34TD
ISNAD
Samancıoğlu, Mustafa - Samancıoğlu, Mustafa - Bağlıbel, Murat - Summak, Semih - Kaygısız, Gülfem Muşlu. “Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 4 (June 1, 2010): 118-133. https://izlik.org/JA45ZA34TD.
JAMA
1.Samancıoğlu M, Samancıoğlu M, Bağlıbel M, Summak S, Kaygısız GM. Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2010;:118–133.
MLA
Samancıoğlu, Mustafa, et al. “Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 4, June 2010, pp. 118-33, https://izlik.org/JA45ZA34TD.
Vancouver
1.Mustafa Samancıoğlu, Mustafa Samancıoğlu, Murat Bağlıbel, Semih Summak, Gülfem Muşlu Kaygısız. Okul Yöneticilerinin Bilgi Yönetimi Stratejilerini Kullanma Düzeyleri. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2010 Jun. 1;(4):118-33. Available from: https://izlik.org/JA45ZA34TD