EN
TR
RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA
Abstract
Tüketim, bir mal veya hizmeti kullanıp yok etmek anlamına gelmektedir. Her insan yaşamını sürdürmek için zorunlu tüketim yapmak zorundadır. Zaman içinde gelişen teknoloji ile birlikte ihtiyaçları karşılayan mal ve hizmet sayı ve çeşitliliğinde meydana gelen artış, tüketim yaparken seçim yapma ve karar verme mecburiyetini de beraberinde getirmiştir. İnsanlar tüketim yaparken içsel ve dışsal birçok faktörün etkisi altında kalırlar ve tüketim kararlarını bu etkiler altında verirler. Bu durum ise tüketimin zaman zaman rasyonel olmaktan uzaklaşmasına neden olur. Bir tüketimin rasyonel olup olmadığını anlayabilmek için, tüketim kararını etkileyen içsel ve dışsal faktörlerin neler olduğu ve tüketim kararını nasıl etkilediğini bilmek gerekmektedir. Bu çalışma yapılan tüketimin rasyonel olmasına veya olmamasına neden olan faktörlerin neler olduğunu araştırmaya yönelik olarak yapılmıştır. Çalışma yapılırken tutum ölçümü için anket yöntemi kullanılmıştır. Isparta il merkezinde 205 kişiden oluşan örnek grubuyla yüz yüze görüşmeler yapılarak veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programına uygun formatta girilmiş ve güvenilirlik, faktör, korelasyon analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucu elde edilen bulgular yorumlanarak insanların tüketim rasyonalitesini etkileyen faktörler rasyonel ve irrasyonel olarak iki gruba ayrılmıştır. Ayrıca veriler arasında çaprazlama (crosstabb) analizi de uygulanarak ankete katılanların tüketim davranışları hakkında bilgilere ulaşılmıştır.
Keywords
References
- Bauman, Z. (2006). Küreselleşme, Toplumsal Sonuçları. Çev., Abdullah Yılmaz. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Douglas, M. ve Isherwood B. (1999). Tüketim Antropolojisi. Çev., Erden Attila Aytekin. Ankara: Dost Kitabevi.
- Durmaz, Y. ( 2008). Tüketici davranışı. Ankara: Detay Yayıncılık.
- Durning, A. (1998). Ne Kadarı Yeterli? Tüketim Toplumu Ve Dünyanın Geleceği. Çev., Sinem Çağlayan. Ankara: Tema Vakfı Yayınları.
- Featherson, M. (1996). Postmodernizm Ve Tüketim Kültürü. Çev., Mehmet Küçük. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
- Hız, G., Dinçer, O. ve Karaosmanoğlu K. (2010). “Tüketim Kültürünün Var Ettiği Reklam Objesi Kadınlar Ve Satın Alma Kararlarına Etkisi.” Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Dergisi, (2): 1-13.
- Kalaycı, Ş. (2006). SPSS Uygulamalı çok değişkenli istatistik teknikleri. Ankara: Asil Yayınları.
- Kellner, D. (1992). Popular Culture And The Construction Of Postmodern İdentities. (Der.) Lash, S. ve Friedman, J. Modernity, Oxford: Basil Blackwell.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
August 31, 2015
Submission Date
December 16, 2014
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2015 Number: 20
APA
Yıldız, Z., & Kuru, H. (2015). RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20, 655-682. https://doi.org/10.14520/adyusbd.52651
AMA
1.Yıldız Z, Kuru H. RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2015;(20):655-682. doi:10.14520/adyusbd.52651
Chicago
Yıldız, Zafer, and Hatice Kuru. 2015. “RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 20: 655-82. https://doi.org/10.14520/adyusbd.52651.
EndNote
Yıldız Z, Kuru H (August 1, 2015) RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 20 655–682.
IEEE
[1]Z. Yıldız and H. Kuru, “RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 20, pp. 655–682, Aug. 2015, doi: 10.14520/adyusbd.52651.
ISNAD
Yıldız, Zafer - Kuru, Hatice. “RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 20 (August 1, 2015): 655-682. https://doi.org/10.14520/adyusbd.52651.
JAMA
1.Yıldız Z, Kuru H. RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2015;:655–682.
MLA
Yıldız, Zafer, and Hatice Kuru. “RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 20, Aug. 2015, pp. 655-82, doi:10.14520/adyusbd.52651.
Vancouver
1.Zafer Yıldız, Hatice Kuru. RASYONEL-İRRASYONEL TÜKETİMİN BELİRLEYİCİLERİ VE ISPARTADA BİR ARAŞTIRMA. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2015 Aug. 1;(20):655-82. doi:10.14520/adyusbd.52651
Cited By
Y Kuşağı Tüketicilerinin Bilinçli Tüketim Davranışları Üzerine Bir Araştırma
Girişimcilik İnovasyon ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi
https://doi.org/10.31006/gipad.415372