Research Article

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması

Number: 29 August 31, 2018
EN TR

Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması

Abstract

Bu çalışmada fen bilgisi öğretmen adaylarının eğitsel oyun tasarlama becerilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olan durum çalışması desenlerinden biri olan bütüncül tek durum deseni kullanılmıştır. Çalışmaya Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde üçüncü sınıfta öğrenim gören 57 fen bilgisi öğretmen adayı katılmıştır. Fen bilgisi öğretmen adaylarının eğitsel oyun tasarlama sürecini değerlendirmelerini sağlamak amacıyla 4 boyuttan ve 17 maddeden oluşan bir rubrik geliştirilmiştir. Ayrıca araştırmacılar tarafından yarı yapılandırılmış görüşme formu geliştirilmiştir. 18 fen bilgisi öğretmen adayıyla görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Fen bilgisi öğretmen adaylarının görüşleri incelendiğinde fen bilgisi öğretmen adayları eğitsel oyunların kalıcı ve yaparak yaşayarak öğrenme sağladığını belirtmişlerdir. Öğretmen adayları derslerde eğitsel oyunların kullanımının artırılmasına yönelik olarak öğretmenlere eğitim verilmesi gerektiği ve öğretmen adaylarının oyun bulma konusunda sıkıntı yaşadığı konusunda görüş bildirmişlerdir. Sonuç olarak bu çalışmanın fen bilgisi öğretmen adaylarının eğitsel oyun tasarlama becerilerine katkı sağladığı düşünülmektedir.

Keywords

References

  1. Açıkgöz, K. (2003). Aktif Öğrenme. İzmir: Kan Yılmaz Matbaası.
  2. Altunay, D. (2004). Oyunla desteklenmiş matematik öğretiminin öğrenci erişişine ve kalıcılığa etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  3. Altman, D. G. (1991). Practical statistics for medical research. London: Chapman and Hall/CRC Press.
  4. Atasoy, E. ve Ertürk, H. (2008). İlköğretim öğrencilerinin çevresel tutum ve çevre bilgisi üzerine bir alan araştırması. Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi, 10(1), 105-122.
  5. Ayan, S. ve Dündar, H. (2009). Eğitimde Okulöncesi Yaratıcılığın ve Oyunun Önemi. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 63-74.
  6. Bayat, S., Kılıçarslan, H. ve Şentürk, Ş. (2014). Fen ve Teknoloji dersinde eğitsel oyunların yedinci sınıf öğrencilerinin akademik başarısına etkisinin incelenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(2), 204-216.
  7. Bayırtepe, E. ve Tüzün, H. (2007). Oyun-Tabanlı öğrenme ortamlarının öğrencilerin bilgisayar dersindeki başarıları ve öz-yeterlik algıları üzerine etkileri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33, 41-54.
  8. Cohen, J. (1960). A coefficient of agreement for nomoinal scales. Educational and Psychological Measurement, 20, 37-46.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 31, 2018

Submission Date

December 8, 2017

Acceptance Date

July 3, 2018

Published in Issue

Year 2018 Number: 29

APA
Seçkin Kapucu, M., & Çağlak, S. (2018). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 29, 536-573. https://doi.org/10.14520/adyusbd.364051
AMA
1.Seçkin Kapucu M, Çağlak S. Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018;(29):536-573. doi:10.14520/adyusbd.364051
Chicago
Seçkin Kapucu, Munise, and Serdar Çağlak. 2018. “Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları Ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 29: 536-73. https://doi.org/10.14520/adyusbd.364051.
EndNote
Seçkin Kapucu M, Çağlak S (August 1, 2018) Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 29 536–573.
IEEE
[1]M. Seçkin Kapucu and S. Çağlak, “Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 29, pp. 536–573, Aug. 2018, doi: 10.14520/adyusbd.364051.
ISNAD
Seçkin Kapucu, Munise - Çağlak, Serdar. “Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları Ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 29 (August 1, 2018): 536-573. https://doi.org/10.14520/adyusbd.364051.
JAMA
1.Seçkin Kapucu M, Çağlak S. Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018;:536–573.
MLA
Seçkin Kapucu, Munise, and Serdar Çağlak. “Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları Ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 29, Aug. 2018, pp. 536-73, doi:10.14520/adyusbd.364051.
Vancouver
1.Munise Seçkin Kapucu, Serdar Çağlak. Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Eğitsel Oyun Tasarlamaları ve Sürece İlişkin Görüşleri: Bir Durum Çalışması. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018 Aug. 1;(29):536-73. doi:10.14520/adyusbd.364051

Cited By