Research Article

Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği

Number: 30 December 30, 2018
EN TR

Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği

Abstract

Ses, dili oluşturan en küçük yapı taşıdır. Sesler bir araya gelerek heceleri ve heceler de birleşerek kelimeleri oluşturur. Seslerdeki değişmeler, düşmeler ya da türemeler kelimenin başında, ortasında ya da sonunda gerçekleşebilir. Bu durum kelimelerin farklı söylenmesine ve zamanla da farklı yazılmasına neden olabilir.

Türkçe, ses değişme, düşme ve türemelerinin gerçekleştiği dillerden biridir. Çünkü Türkçe, kökü çok eski tarihlere dayanan geçmişi boyunca geniş coğrafyalara yayılmış ender dillerden biridir. Bu yayılım ve dilin doğasında bulunan canlı bir varlık olma vasfı, Türkçenin dil özelliklerinin farklılaşmasında temel teşkil etmiştir.

  y foneminin kelime başında düşmesi hadisesi Eski Türkçeden bugüne Türkçede karşılaşılan önemli ses hadiselerinden biridir. Bu çalışmada, Türkiye Türkçesi ağızlarının dil yapısı bakımından temel dayanağı kabul edilen Eski Anadolu Türkçesi dönemi eserlerinden Kâbûs-nâme’deki kelime başındaki y foneminin düşmesi hadisesi incelenerek, bu hadisenin Türkiye Türkçesi ağızlarındaki yansımaları tespit edilecektir. Ayrıca, y foneminin düştüğü kelimeler Türkiye Türkçesi ağız gruplarında incelenecek ve bu kelimelerin tarihî Türk lehçelerindeki kullanımları üzerinde durulacaktır.

Keywords

References

  1. Abaz, A. (2004). Çorum-İskilip ve Yöresi Ağızları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  2. Acar, E. (2008). Kastamonu Merkez İlçe ve Köyleri Ağzı. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Edirne.
  3. Acer, F. (2003). Yerköy ve Yöresi Ağızları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri.
  4. Akar, A. (2013). Muğla ve yöresi ağızları. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  5. Akca, H. (2012). Ankara ili ağızları. Ankara: Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü
  6. Aksoy , Ö. A., Dilçin, C., Vardarlı, E. ve Cankoçak, G. A. (2009). Derleme sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  7. Aksoy, Ö. A. ve Dilçin, D. (2009). Tarama sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.
  8. Akyol, S. (2006). Manisa Merkez Kuzeybatı Köylerinin Ağız Özellikleri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Manisa.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2018

Submission Date

November 14, 2018

Acceptance Date

December 22, 2018

Published in Issue

Year 2018 Number: 30

APA
Bulduk, T. B. (2018). Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 30, 944-991. https://doi.org/10.14520/adyusbd.482722
AMA
1.Bulduk TB. Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018;(30):944-991. doi:10.14520/adyusbd.482722
Chicago
Bulduk, Türker Barış. 2018. “Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme Ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, nos. 30: 944-91. https://doi.org/10.14520/adyusbd.482722.
EndNote
Bulduk TB (December 1, 2018) Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 30 944–991.
IEEE
[1]T. B. Bulduk, “Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği”, Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 30, pp. 944–991, Dec. 2018, doi: 10.14520/adyusbd.482722.
ISNAD
Bulduk, Türker Barış. “Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme Ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 30 (December 1, 2018): 944-991. https://doi.org/10.14520/adyusbd.482722.
JAMA
1.Bulduk TB. Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018;:944–991.
MLA
Bulduk, Türker Barış. “Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme Ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 30, Dec. 2018, pp. 944-91, doi:10.14520/adyusbd.482722.
Vancouver
1.Türker Barış Bulduk. Kelime Başında Y Foneminin Düşmesi: Kâbûs-Nâme ve Türkiye Türkçesi Ağızları Örneği. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018 Dec. 1;(30):944-91. doi:10.14520/adyusbd.482722

Cited By