Sadece bir yörede yetişen ya da o yöreye özgü
usullerle sunulan ürünler gastronomik kimliğin temel bileşenlerini
oluşturmaktadır. Bu araştırmada Osmanlı Çileği’nin gastronomik bir kimlik
olarak değerlendirilmesine yönelik durum tespitinin yapılması amaçlanmaktadır.
Araştırmada nitel araştırma yöntemine başvurulmuştur. Nitel veri toplama aracı
olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır.
22 katılımcıdan elde edilen verilerin betimsel analizleri yapılmıştır. Analiz
sonucunda, Karadeniz Ereğli’ye özgü olan Osmanlı Çileği’nin yörede 100 yıldır
yetiştirildiği, nazik yapısı, küçük ve orta büyüklükteki meyvesi, basık küre
şeklindeki görüntüsü, aknelerinin içe gömüklüğü, aroması, keskin kokusu, açık
pembemsi rengi ve lezzeti ile diğer çilek türlerinden farklı olduğu tespit
edilmiştir. Araştırmadan elde edilen veriler ışığında, Osmanlı Çileği’nin
Karadeniz Ereğli’nin gastronomik kimliğini oluşturabilecek bir ürün olduğu
sonucuna ulaşılmıştır. . Karadeniz
Ereğli ile özdeşleşen Osmanlı Çileği’nin isminin tescil edilmesi ve coğrafi
işaret ile yasal koruma altına alınması gerektiği düşünülmektedir
Gastronomik kimlik gastronomi turizmi Osmanlı Çileği karadeniz ereğli
Products grown only in one locality or presented in
that locality-specific manner constitute the essential components of
gastronomic identity. In this research it is aimed to make the assessment for
the determination of Ottoman Strawberry as a gastronomic identity. Qualitative
research method was applied in the research. Semi-structured interview
technique is used as a qualitative data collection tool. Descriptive analyzes
of the data obtained from 22 participants were performed. As a result of
analysis, it was determined that the Ottoman Strawberry, which is specific to
the Ereğli in Black Sea has been cultivated
for 100 years in the region and it is different from other strawberry types
with its gentle structure, small and medium sized fruit, flattened sphere
image, its acnes being buried inside, light pinkish color and flavor. In the
light of the data obtained from the research, it was concluded that the Ottoman
Strawberry was a product that could create the
gastronomic identity of the Black Sea Ereğli. It is thought that the name of
the Ottoman Strawberry, which is identified with the Black Sea Ereğli, must be
registered and be taken under legal protection with its geographical indication.
Gastronomic identity gastronomy tourism Ottoman Strawberry Black Sea Ereğli
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 30 |