Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARININ PANDEMİ SÜRECİNDEKİ ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN İŞ AHLAKI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ

Yıl 2021, Sayı: 37, 158 - 186, 30.04.2021
https://doi.org/10.14520/adyusbd.786760

Öz

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilmesi ile birlikte sağlık çalışanlarına karşı artan ihtiyaç ve diğer taraftan böylesine kolay bulaşan virüsün söz konusu olması sağlık çalışanlarını önceliklerini belirlemeye zorlamıştır. Sağlık çalışanlarının görevleri gereği hastalara karşı yerine getirmeleri gereken sorumluluklarının olmasının yanı sıra kendilerine, ailelerine ve çevrelerine karşı da sorumlu oldukları bir gerçektir. Buradan hareketle çalışmanın araştırma soruları; sağlık sektörü çalışanlarının pandemi süresince işe karşı bağlayıcı yükümlülükleri var mıdır ve bu yükümlülükler ahlak teorileri ile nasıl desteklenmektedir üzerine kurulmuştur. Türkiye’deki yazında pandemi ve meslek etiği ile ilişkili daha önce yapılmış bir çalışmaya rastlanmadığı, bu tip soruların ahlak teorileri açısından daha önce incelenmediği gözlemlenmiştir. Çalışma sonucunda sağlık çalışanlarının teleolojik teorilerden faydacılık görüşüne göre işe devam etmeleri aslolan iken etik egoizm görüşüne göre çalışanların ben-merkezli yaklaşımla işten ayrılmaları ahlaklı bir davranış olarak kabul edilebilmektedir. Deontolojik teorilere göre ise görev yükümlülüğü önem arz etmekte ve bu görüşe göre ahlaklı olan işe devam etmektir.

Kaynakça

  • Ağaoğulları, M.A, Köker, L.(2009).Kral Devlet ya da Ölümlü Tanrı.Ankara:İmge Yayınevi.
  • Bu aşamada, Kaynakça yüklenirken problem oluştuğu için ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenecektir.

EVALUATING HEALTH CARE WORKERS’ WORK OBLIGATIONS DURING A PANDEMIC PERIOD IN TERMS OF BUSINESS ETHICS

Yıl 2021, Sayı: 37, 158 - 186, 30.04.2021
https://doi.org/10.14520/adyusbd.786760

Öz

Announced by the World Health Organization, people have faced a new disease called Coronavirus (Covid-19). Due to rising need for healthcare workers and easy contamination of this virus, healthcare professionals (HCP) have been forced to set their priorities. It is a fact that HCPs have responsibilities to their patients as well as to their families, friends, and colleagues. From this point of view, it was aimed to find out the binding obligations of HCPs in terms of moral theories. It is seen that there is no study about pandemic and work ethics in Turkish literature. According to utilitarianism view, it has been concluded that keeping work during the pandemic is essential, whereas according to self-centered approach that is ethical egoism view, leaving job can be accepted as moral. According to deontological theories, as duty obligation is important, it was concluded that the ethical behavior is to continue working. 

Kaynakça

  • Ağaoğulları, M.A, Köker, L.(2009).Kral Devlet ya da Ölümlü Tanrı.Ankara:İmge Yayınevi.
  • Bu aşamada, Kaynakça yüklenirken problem oluştuğu için ayrı bir dosya olarak sisteme yüklenecektir.
Toplam 2 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayşe Gözde İyicil 0000-0003-2386-1025

Yayımlanma Tarihi 30 Nisan 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Sayı: 37

Kaynak Göster

APA İyicil, A. G. (2021). SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇALIŞANLARININ PANDEMİ SÜRECİNDEKİ ÇALIŞMA YÜKÜMLÜLÜKLERİNİN İŞ AHLAKI KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(37), 158-186. https://doi.org/10.14520/adyusbd.786760