Amaranth is a plant of the genus Amaranthus. Both the green parts and seeds can be considered as food. Amaranth seed has an excellent nutritional composition due to its high quality protein, oil, minerals and some vitamins. Also, gluten-free is another advantage for celiac patients. It is thought that amaranth seed can provide significant benefits in the production of meat products due to its high content of carbohydrate and protein, essential fatty acids profile, antioxidant compounds and high iron content. However, when we look at the studies, it was observed that the studies related to amaranth in meat products were insufficient. Therefore, in this review, it is tried to give information about the use of amaranth flour in meat products
Amarant amaranthus cinsi bir bitkidir. Hem yeşil kısımları hem de tohumu gıda olarak değerlendirilebilir. Amarant tohumu bileşimindeki yüksek miktarda kaliteli protein, yağ, mineral ve bazı vitaminlerden dolayı mükemmel bir besin bileşimine sahiptir. Ayrıca, gluten içermemesi çölyak hastaları için başka bir avantajıdır. Amarant tohumunun fonksiyonel özellikteki yüksek karbonhidrat ve protein içeriği, esansiyel yağ asitleri profili, antioksidan bileşikler ve yüksek demir içeriği nedeniyle et ürünleri üretiminde önemli faydalar sağlayabileceği düşünülmektedir. Ancak çalışmalara bakıldığında, et ürünlerinde amarant ile ilgili araştırmaların yetersiz olduğu gözlenmiştir. Dolayısı ile bu derlemede amarant ununun et ürünlerinde kullanım olanakları hakkında bilgi verilmeye çalışılmıştır
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 7 Issue: 2 |