Bu çalışmada, iki farklı lokasyonda (Kahramanmaraş ve Şanlıurfa), iki bakla çeşidinin (Salkım ve Fontes) altı farklı bitki yoğunluğunda (40x15, 40x20, 50x15, 50x20, 60x15, 60x20), tane kalite kriterleri incelenmiştir. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre faktöryel düzende kurulmuştur. Deneme sonucu bakla çeşitlerinin kül, yağ, nem, protein ve nişasta değerleri sırasıyla % 3.47-3.80, % 1.02-1.84, % 10.10-11.60, % 25.95-31.37 ve % 41.06-45.16 arasında değişmiştir. Korelasyon analizinde nişasta ile kül özellikleri hariç diğer özelliklerin birbirleri ile ilişkilerinin önemli olduğu belirlenmiştir. Ayrıca özellikler arası etkileşimin anlamlılık düzeyinin faktörlere göre değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. PCA (Principle Component Analysis) sonuçlarında her lokasyonun ayrı gruplar oluşturduğu ve gruplar içinde incelenen örneklerin özelliklerinin baskınlık durumuna göre dağılım gösterdiği kaydedilmiştir. Genel olarak Şanlıurfa lokasyonunda tüm özelliklere ait değerlerin Kahramanmaraş lokasyonundaki örneklere ait değerlere nazaran daha yüksek olduğu görülmüştür. Çeşitlerin yağ, nem ve protein özelliklerinde önemli farklar tespit edilmiştir. Salkım çeşidinin Fontes'e göre sadece yağ özelliğinde daha yüksek olurken, nem ve protein özelliklerinde önemli derecede düşük olduğu belirlenmiştir. Sıra arası ve sıra üzeri mesafelerde tüm özelliklere ait farklılıkların ise önemsiz olduğu kaydedilmiştir. Bu sonuçlara göre, kullanılan çeşitlerin ve bitki yoğunluklarının lokasyonlara göre kalite kriterlerini önemli ölçüde etkilediği anlaşılmıştır. Kalite kriterleri birçok faktör tarafından etkilenmektedir. Kullanmış olduğumuz analizler sonucu korelasyon analizi ve PCA uygulamalrında birden çok faktörlü çalışmaların tek bir platformda değerlendirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır.
In this study, grain quality criteria of two broad bean cultivars (Salkım and Fontes) at six different plant densities (40x15, 40x20, 50x15, 50x20, 60x15, 60x20) were investigated in two different locations (Kahramanmaraş and Şanlıurfa). The experiment was set up in a factorial pattern according to the randomized blocks design. As a result of the experiment, the ash, oil, moisture, protein and starch values of the broad bean varieties varied between 3.47-3.80%, 1.02-1.84%, 10.10-11.60%, 25.95-31.37% and 41.06-45.16%, respectively. In the correlation analysis, it was determined that the relationship between starch and ash properties was important except for the properties of other properties. In addition, it was determined that the level of significance of the interaction between features varies according to the factors. In the PCA (Principle Component Analysis) results, it was noted that each location formed separate groups and the characteristics of the samples examined within the groups were distributed according to the dominance status. In general, it was observed that the values of all features in Şanlıurfa location were higher than the values of the samples in Kahramanmaraş location. Significant differences were determined in the oil, moisture and protein properties of the cultivars. It was determined that while the cluster variety was higher only in oil properties than Fontes, it was significantly lower in moisture and protein properties. It was noted that the differences in all traits in the inter-row and in-row distances were insignificant. According to these results, it was understood that the varieties used and plant densities significantly affected the quality criteria according to the locations. Quality criteria are affected by many factors. As a result of the analyzes we have used, it has been concluded that studies with multiple factors can be evaluated in a single platform in correlation analysis and PCA applications.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural, Veterinary and Food Sciences |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2022 |
Submission Date | December 15, 2021 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 10 Issue: 1 |