Araştırma Makalesi

Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi

Cilt: 10 Sayı: 1 31 Mart 2024
PDF İndir
EN TR

Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi

Öz

Bu araştırmada öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin ilkokul öğrencilerinin yazma becerisine, yazma tutumuna ve yazma kaygısına etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Kırıkkale ili merkezinde bulunan bir ilkokulda öğrenim gören 40 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Yazma Kaygısı Ölçeği, Yazma Tutumu Ölçeği ve Yazılı Anlatımı Değerlendirme İçin Derecelendirilmiş Puanlama Anahtarı kullanılmıştır. Deneysel uygulama sürecinde deney grubu ile 10 hafta boyunca öğrenme amaçlı yazma çalışmaları yapılmış, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız gruplar için t-testi, Wilcoxon işaretli sıralar testi ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Bununla birlikte elde edilen sonuçlara yönelik etki büyüklüğü değeri hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda göre deney grubu öğrencilerinin yazılı anlatım becerilerinin anlamlı düzeyde geliştiği, kontrol grubu öğrencilerinin yazılı anlatım becerisinde ise farklılık olmadığı görülmüştür. Deney grubu öğrencilerinin yazma tutumu ve yazma kaygısı ön test-son test puanları arasında anlamlı farklılık olmadığı; kontrol grubu öğrencilerinin yazma tutumunda gerileme olduğu, yazma kaygısında ise anlamlı bir değişim olmadığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Etik kurulu raporu yüklenmiştir.

Kaynakça

  1. Akçay, H. ve Baltacı, A. (2017). Astronomi öğretiminde öğrenme amaçlı çoklu yazma etkinliklerinin değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(1), 138-151.
  2. Akçay, H., Özyurt, B. B. ve Bezir Akçay, B. (2014). Çoklu yazma etkinliklerinin fen ve teknoloji dersi öğretiminde kullanılmasının öğrenci başarısı ve kavram öğrenmeye etkisi. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2), 15-31.
  3. Akkaymak, E. (2023). Mektup arkadaşlığı yönteminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin yazma kaygılarına ve yaratıcı yazma becerilerine etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Gaziantep Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep.
  4. Aktepe, Z. T. (2020). Dördüncü sınıf maddeyi tanıyalım ünitesinde öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin akademik başarıya etkisinin araştırılması. Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  5. Aktepe, Z. T. ve Yıldız, A. (2020). İlkokul öğrencilerinin ve öğretmenlerinin öğrenme amaçlı yazma hakkında görüşleri. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, 8(110), 211-229.
  6. Arslan, R., Tunca Güçlü, N. ve Alkın Şahin, S. (2023). Öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi. MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12(1), 161-171.
  7. Aslan, M. (2023). Üçgenler ve dörtgenler konusunda 5. sınıf öğrencilerinin öğrenme amaçlı yazma aktivitelerine yönelik görüşlerinin ve akademik başarılarına etkisinin incelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kırıkkale.
  8. Atasoy, A. (2021). Yazma öz yeterliği ile yazma becerisi arasındaki ilişki: Bir meta analiz çalışması. Eğitim ve Bilim, 46 (208), 213-236.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Uygulamalı Dilbilim ve Eğitim Dilbilimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2024

Gönderilme Tarihi

28 Ocak 2024

Kabul Tarihi

20 Mart 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Çınar, M., & Katrancı, M. (2024). Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10(1), 188-207. https://doi.org/10.31592/aeusbed.1427065
AMA
1.Çınar M, Katrancı M. Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2024;10(1):188-207. doi:10.31592/aeusbed.1427065
Chicago
Çınar, Mustafa, ve Mehmet Katrancı. 2024. “Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi”. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10 (1): 188-207. https://doi.org/10.31592/aeusbed.1427065.
EndNote
Çınar M, Katrancı M (01 Mart 2024) Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10 1 188–207.
IEEE
[1]M. Çınar ve M. Katrancı, “Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi”, Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 10, sy 1, ss. 188–207, Mar. 2024, doi: 10.31592/aeusbed.1427065.
ISNAD
Çınar, Mustafa - Katrancı, Mehmet. “Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi”. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10/1 (01 Mart 2024): 188-207. https://doi.org/10.31592/aeusbed.1427065.
JAMA
1.Çınar M, Katrancı M. Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2024;10:188–207.
MLA
Çınar, Mustafa, ve Mehmet Katrancı. “Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi”. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 10, sy 1, Mart 2024, ss. 188-07, doi:10.31592/aeusbed.1427065.
Vancouver
1.Mustafa Çınar, Mehmet Katrancı. Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinin İlkokul Öğrencilerinin Yazma Becerisine, Yazma Tutumuna ve Yazma Kaygısına Etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Mart 2024;10(1):188-207. doi:10.31592/aeusbed.1427065

Cited By