TR
Kent halkının rekreasyonel alan kullanımlarının incelenmesi: İstanbul örneği
Abstract
Günümüz dünyasında günlük yaşam kargaşası içerisinde rekreasyon alanlarına olan talep artmış, rekreasyonel faaliyetler özellikle son 10-15 yıldır İstanbul kent insanının yaşamında bir gereksinim haline dönüşmüştür. Bu çalışma kent halkının rekreasyonel alan kullanım biçimlerini ve rekreasyonel davranışlarını incelemek amacıyla ele alınmıştır. Ayrıca bu çalışmada çeşitli sosyo-ekonomik değişken grupları arasındaki düşünce farklılıklarının da tespit edilmesi amaçlanmıştır. İstanbul örnekleminde ele alınan bu çalışma kapsamında kent halkının konu ile ilgili düşüncelerini öğrenmek amacıyla, 404 denekle ve tamamen rastgele örnekleme yöntemine göre, görüşme ve anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler betimsel istatistikler yardımıyla değerlendirilmiş ve sonuçlar tablolar halinde gösterilmiştir. Bunun yanında çeşitli sosyo-ekonomik değişken grupları arasında istatistik bakımdan anlamlı ve önemli bir fark olup olmadığı Kruskal–Wallis (K-W) H Testi ile, farklı olan grubun/grupların tespiti Duncan Testi ile araştırılmıştır. İstanbul halkının çoğunluğu (%63) rekreasyonel aktivitelere katılmayı tercih etmektedirler. Katılmak istemeyenler çoğunlukla uzaklık (%16), iş yoğunluğu, ekonomik vb. sebeplerle katılmak istemediklerini ifade etmişlerdir. Katılmak isteyenler ise çoğunlukla deniz kenarlarını (% 49), ağaçlık alanları tercih ettikleri belirlenmiştir. Bu çalışmada sosyo- ekonomik değişkenlerin rekreasyonel aktivitelere katılımda anlamlı ve önemli bir farklılık oluşturmadığı tespit edilmiştir. İstanbul kent halkının boş zamanlarında çoğunlukla oyunlarla ilgili etkinliklere ve doğa etkinliklerine katıldıkları anlaşılmaktadır. Rekreasyon alanlarında çoğunlukla yürüyüş (%64), manzara seyretme, dinlenme vb. faaliyetler yapılmaktadır. WC yetersizliği, kirlilik, bakımsızlık ve ziyaretçi sayısının fazlalığı rekreasyon alanlarında görülen en önemli problemler olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanların hafta sonları dinlenmek amacıyla çoğunlukla ormanlık alanları (%47) tercih ettikleri görülmüştür. Bu durumun kent alanlarında veya yakın çevresindeki ormanların insanlar için önemli bir rekreasyon kaynağı olmasından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Keywords
Supporting Institution
Orman Genel Müdürlüğü, Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Project Number
10.8301/2013-2015-2017
References
- Abbasi, A., Alalouch, C., Bramley, G. 2016). Open Space Quality in Deprived Urban Areas: User Perspective and Use Pattern. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 216, 194-205.
- Addington, J. E., 1993. %100 düşünce gücü (çev. B. Çetinkaya). İstanbul: Akaşa Yayınları.
- Cincotta, R and Gorenflo, L. J., 2011. Human Population: Its Influences on Biological Diversity, Ecological Studies, Vol. 214, pp. ISBN 978-3-642-16706-5.
- Daşdemir, İ., 2016. Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Nobel Akademik Yayıncılık ve Danışmanlık Tic. Ltd. Şti., Yayın No: 1536, ISBN 978-605-320-442-8, 210 s., Ankara.
- Emir, E., 2012. Rekreatif etkinliklere katılımın önündeki engellerin belirlenmesi: Üniversite öğrencileri örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.
- Frisby, W., Fenton, J., 1998. Leisure Access: Enhancing Recreation Opportunities for Those Living in Poverty. Vancouver, BC: British Columbia Health Research Foundation, Vancouver, BC.
- Gezer, A., Gül, A., 2009. Kent Ormancılığı-Kavramsal-Teknik ve Kültürel Boyutu. SDU Orman Fakültesi, 86, 244s. Isparta.
- Gold, S. M., 1980. Recreation Planning and Design. McGraw-Hill, New York, 322 p.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Forest Industry Engineering
Journal Section
Research Article
Publication Date
July 21, 2020
Submission Date
June 8, 2020
Acceptance Date
July 20, 2020
Published in Issue
Year 2020 Volume: 1 Number: 1
APA
Köse, M., & Kul, A. A. (2020). Kent halkının rekreasyonel alan kullanımlarının incelenmesi: İstanbul örneği. Ağaç Ve Orman, 1(1), 46-57. https://izlik.org/JA43NG35KU
AMA
1.Köse M, Kul AA. Kent halkının rekreasyonel alan kullanımlarının incelenmesi: İstanbul örneği. TreeFor. 2020;1(1):46-57. https://izlik.org/JA43NG35KU
Chicago
Köse, Murat, and Ali Ayhan Kul. 2020. “Kent Halkının Rekreasyonel Alan Kullanımlarının Incelenmesi: İstanbul örneği”. Ağaç Ve Orman 1 (1): 46-57. https://izlik.org/JA43NG35KU.
EndNote
Köse M, Kul AA (July 1, 2020) Kent halkının rekreasyonel alan kullanımlarının incelenmesi: İstanbul örneği. Ağaç ve Orman 1 1 46–57.
IEEE
[1]M. Köse and A. A. Kul, “Kent halkının rekreasyonel alan kullanımlarının incelenmesi: İstanbul örneği”, TreeFor, vol. 1, no. 1, pp. 46–57, July 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA43NG35KU
ISNAD
Köse, Murat - Kul, Ali Ayhan. “Kent Halkının Rekreasyonel Alan Kullanımlarının Incelenmesi: İstanbul örneği”. Ağaç ve Orman 1/1 (July 1, 2020): 46-57. https://izlik.org/JA43NG35KU.
JAMA
1.Köse M, Kul AA. Kent halkının rekreasyonel alan kullanımlarının incelenmesi: İstanbul örneği. TreeFor. 2020;1:46–57.
MLA
Köse, Murat, and Ali Ayhan Kul. “Kent Halkının Rekreasyonel Alan Kullanımlarının Incelenmesi: İstanbul örneği”. Ağaç Ve Orman, vol. 1, no. 1, July 2020, pp. 46-57, https://izlik.org/JA43NG35KU.
Vancouver
1.Murat Köse, Ali Ayhan Kul. Kent halkının rekreasyonel alan kullanımlarının incelenmesi: İstanbul örneği. TreeFor [Internet]. 2020 Jul. 1;1(1):46-57. Available from: https://izlik.org/JA43NG35KU