Destinasyon Pazarlama, Destinasyon Çekiciliği ve Turizm Gelişimi Aracı Olarak Hüzün Turizmi: Ankara İli Örneği
Yıl 2023,
, 65 - 90, 29.06.2023
Hilal Yılmaz
,
Bekir Eşitti
Öz
Hüzün turizmi kültürel ve tarihi varlıklarımızı ürüne dönüştürmek ve turist çekmek açısından önemli bir turizm türüdür. Destinasyonların yönetilmesinde bu turizm türünün kullanılması turizmin kalkınması açısından fayda sağlamaktadır. Çalışmanın literatür kısmında destinasyon pazarlaması, destinasyon çekiciliği, turizm gelişimi ve hüzün turizmi konuları ele alınmıştır. Bu çalışmanın amacı destinasyon pazarlaması, destinasyon çekiciliği ve turizmin gelişimi bağlamında ziyaretçilerin hüzün turizmine yönelik bakış açılarını belirlemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği kullanılmıştır. Toplamda 533 veri elde edilmiştir. Bunlardan 83 tane anket geçersiz veya eksik olması nedeniyle çıkarılmış ve 450 adet anket analize tabi tutulmuştur. Bulgular katılımcıların verilerine göre destinasyon pazarlaması, destinasyon çekiciliği, turizm gelişimi ve hüzün turizminin birbiriyle ilişki olduğunu ve birbirlerini etkilediklerini göstermiştir. Ayrıca çıkan sonuca göre katılımcıların çoğunluğu hüzün turizmi kavramını bilmemektedir. Katılımcıların çoğunluğu hüzün turizminin destinasyon pazarlama, destinasyon çekicilik ve turizm gelişimi aracı olarak kullanılabileceğini düşünmektedir.
Kaynakça
- Akama, J. S. (2002). The role of government in the development of tourism in Kenya. International Journal of Tourism Research, 4 (1), 1-13.
- Altun İpek, Z. H. (2016). Turizm destinasyonları için pazarlama stratejileri: doğu karadeniz bölgesinde destinasyon pazarlama stratejileri üzerine bir uygulama. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Trabzon.
- Anıtkabir (2022). Anıtkabir ziyaretçi sayıları. [URL: https://www.anitkabir.tsk.tr/05_etkinlikler_duyurular/anitkabir_ziyaretci_sayilari.html], (Erişim 15 Aralık 2022).
- Araújo, C. ve Sá, E. (2017). The importance of social marketing in tourism: Literature review. Revista Turismo and Desenvolvimento, 27-28 (1), 713-731.
- Aylan, S. ve Kaya, İ. (2020). Bir hüzün turizmi destinasyonu olarak Ulucanlar Cezaevi Müzesi ziyaretçilerinin elektronik yorumlarının içerik analizi. Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4 (1), 488-504.
- Baranaydın, D. (2016). Turistik ürün çeşitlendirmesi kapsamında karanlık turizm: yerel turistlere yönelik bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, İzmir.
- Başarangil, İ. ve Ulaş, Ş. (2018). Destinasyon çekim unsurlarının ziyaretçi tatmini üzerine etkisi: Kırklareli ili örneği. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 33, 189-204.
- Bilge, F. A. ve Küçükkaraca, T. (2022). Anıtkabir’i ziyaret eden yerli turistlerin iç turizm talebine etkisinin hüzün turizmi kapsamında değerlendirilmesi. Çatalhöyük Uluslararası Turizm ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, (9), 1-16.
- Bramwell, B. (2011). Governance, the state and sustainable tourism: A political economy approach. Journal of Sustainable Tourism, 19 (4–5), 459-477.
- Buultjens, J., Wilde, S. ve Crummy, M. (2011). Marketing remote destinations: A case study of the Northern Territory, Australia. Journal of Vacation Marketing, 17 (4), 329-342.
- Buzlukçu, C. (2020). Yerel halkın yer kimliği, topluluğa bağlılığı, sürdürülebilir turizm tutumu, turizmin gelişimini destekleme tutumu ve yaşam memnuniyeti ilişkisi. Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Balıkesir.
- Calitz, A. P. ve Cullen, M. D. M. (2018). Destination marketing by means of an amazing race MBA team building event. International Business Conference 2018, 1-21.
- Chau, S. ve Yan, L. (2021). Destination hospitality indicators. Journal of Destination Marketing and Management, 19, 1-8.
- Chaudhary, M. ve Islam, N. U. (2020). Influence of destination attractiveness on tourist satisfaction and future travel intentions: A study of Kashmir valley. Journal of Tourism, 21 (1), 13-28.
- Choi, H. S. C. ve Sırakaya, E. (2005). Measuring residents’ attitude toward sustainable tourism: development of sustainable tourism attitude scale. Journal of Travel Research, 43 (4), 380-394.
- Cracolici, M. F. ve Nijkamp, P. (2009). The attractiveness and competitiveness of tourist destinations: A study of Southern Italian Regions. Tourism Management, 30 (3), 336-344.
- Cui, R., Cheng, M., Xin, S., Hua, C. ve Yao, Y. (2020). International tourists’ dark tourism experiences in China: The case of the memorial of the victims of the Nanjing Massacre. Current Issues in Tourism, 23 (12), 1493-1511.
- Çetin, G., Demiroğlu, O. C., İstanbullu Dinçer, F. ve Dinçer, M. Z. (2017). Destinasyon stratejileri: Geliştirme, yönetim, pazarlama. 3. Turizm Şûrası, 1-3 Kasım 2017, 1, 322-331.
- Çetinsöz, B. C. ve Artuğer, S. (2014). Yabancı turistlerin Antalya'yı tercih etmesinde etkili olan çekici faktörlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 7 (32), 573-582.
- Çimen, H. (2020). Hüzün turizminin tercih edilmesinde temel motivasyonların kavramsal incelenmesi. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, (47), 386-393.
- Daşdemir, İ. (2016). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Nobel Yayıncılık.
- Erislan, M. M. (2018). Conceptual model of tourism destination, tourism attraction, and uniqueness of resources on strategic partnership: A case study in West Java Indonesia. SSRN Electronic Journal, 7 (1), 248-254.
- Ezenagu, N. ve Iwuagwu, C. (2016). The role of cultural resources in tourism development in Awka. African Journal of Hospitality, Tourism and Leisure, 5 (2), 1-12.
- Fan, D. X., Liu, A. ve Qiu, R. T. (2019). Revisiting the relationship between host attitudes and tourism development: A utility maximization approach. Tourism Economics, 25 (2), 171-188.
- Fonseca, A. P., Seabra, C. ve Silva, C. (2016). Dark tourism: Concepts, typologies and sites. Journal of Tourism Research and Hospitality, 5 (S2), 1-6.
- Fratu, D. (2020). The marketing mix-a basic tool in the management of the tourist destination. Fourth International Scientific Conference on Recent Advances in Information Technology, Tourism, Economics, Management and Agriculture, 55-68.
- George, D. and Mallery, M. (2010). SPSS for windows step by step: A simple guide and reference, 17.0 update (10a ed.) Boston: Pearson.
- Gunesch, K. (2017). Infrastructure and superstructure. L. Lowry (Ed.), The Sage International Encyclopedia of Travel and Tourism, 638-650.
- Haddadzadehhendou, F. (2013). Turizm destinasyonlarının etkin yönetimi ve etkileyen faktörler: Turizm sektöründe bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, Erzurum.
- Halkier, H., Kozak, M. ve Svensson, B. (2014). Innovation and tourism destination development. European Planning Studies, 22 (8), 1547-1550.
- Hansson, J., Pettersson, F., Svensson, H. ve Wretstrand, A. (2019). Preferences in regional public transport: A literature review. European Transport Research Review, 11 (1), 1-16.
- He, J. ve Li, H. (2003). Systematic analysis of factors affecting the development of rural tourism: a case study of Chengdu. Wuhan University Journal of Natural Sciences, 8 (3b), 919-925.
- Ilgaz, A. (2021). İtici ve çekici faktörler ile turist tatmini ve sadakati arasındaki ilişki üzerine bir araştırma. Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Konya.
- Jafari, J. (1974). The components and nature of tourism. Annals of Tourism Research, 1 (3), 73-89.
- Jovanović, S. ve Ivana, I. L. I. Ć. (2016). Infrastructure as important determinant of tourism development in the countries of Southeast Europe. Ecoforum Journal, 5 (1), 288-294.
- Kabul, G. ve Dinçer, F. İ. (2021). Bir hüzün turizmi destinasyonu olarak Anıtkabir. 19. Geleneksel Turizm Sempozyumu Bildiriler Kitabı, 23-36.
- Khan, N., Hassan, A. U., Fahad, S. ve Naushad, M. (2020). Factors affecting tourism industry and its impacts on global economy of the world. Economic Growth (European Economics), 1-32.
- Ko, D. W. ve Stewart, W. P. (2002). A structural equation model of residents’ attitudes for tourism development. Tourism Management, 23 (5), 521-530.
- Korstanje, M. E., George, B. P. ve Nedelea, A. M. (2020). Strategies for promoting sustainable hospitality and tourism services. IGI Global: Business Science Reference.
- Kotler, P., Armstrong, G., Saunders, J., Wong, V., Miquel, S., Bigné, E. ve Cámara, D. (2000). Introducción al marketing. Pearson Prentice Hall.
- Kozak, M. (2001). Comparative assessment of tourist satisfaction with destinations across two nationalities. Tourism Management, 22 (4), 391-401.
- Kurnaz, H. A.ve Kılıç, B. (2016). İtici ve çekici faktörlerin hüzün turizmi destinasyonlarında memnuniyet ve sadakate etkisi: Çanakkale örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7 (2), 139-164.
- Kužnik, L. (2015). Typology of dark tourism heritage with its implications on Slovenian future dark tourism products. RSC, 7 (3), 318-348.
- Lagos, E. , Harris, A. ve Sigala, M. (2015). Emotional language for ımage formation and market segmentation in dark tourism destinations: Findings from tour operators' websites promoting Gallipoli. Tourismos, 10 (2), 153-170.
- Lennon, J. (2017). Dark tourism. Oxford Research Encyclopedia of Criminology and Criminal Justice, 1-42.
Mandal, P. ve Joshi, N. (2017). Understanding digital marketing strategy. International Journal of Scientific Research and Management, 5 (6), 5428-5431.
- Miličević, K., Mihalič, T. ve Sever, I. (2017). An investigation of the relationship between destination branding and destination competitiveness. Journal of Travel and Tourism Marketing, 34 (2), 209-221.
- Mionel, V. (2020). (Not so) Dark tourism: The Merry Cemetery in Săpânţa (Romania) – An expression of folk culture. Tourism Management Perspectives, 34, 1-12.
- Mudrík, P. M., Nastišin, Ľ. ve Horváth, M. J. (2016). Destination marketing and its importance in the context of e-commerce and e-marketing on Slovak virtual market. Economy and Society Environment, 1-6.
- Nakip, M. ve Gökmen, A. (2018). The Importance of the Destination Choices of Tourists. International Journal of Tourism and Hospitality Management in the Digital Age, 2 (1), 48–62.
- Nguyen, C. D., Ngo, T. L., Do, N. M. ve Nguyen, N. T. (2020). Key factors affecting sustainable tourism in the region of south central coast of vietnam. The Journal of Asian Finance, Economics, and Business, 7 (12), 977-993.
- Nguyen, T. T. N. (2017). The role of the specıal event ın destınatıon marketıng. Journal of Global Business and Social Entrepreneurship, 3 (9), 60-68.
- Okuyucu, A. (2020). İnanç turizmi açısından Türkiye’de dini çekiciliklerin dağılışı. Turkish Studies Social Sciences, 15 (5), 2611-2628.
- Usta, Ö. (2014). Turizm, Genel ve Yapısal Yaklaşım (4. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
- Rašovská, I., Kubickova, M. ve Ryglová, K. (2021). Importance–performance analysis approach to destination management. Tourism Economics, 27 (4), 777-794.
- Rekha, Y. C. ve Reddy, S. S. (2013). Human resource development in tourism ındustry. SSRN Electronic Journal, 1-11.
- Robb, E. M. (2009). Violence and recreation: Vacationing in the realm of dark tourism. Anthropology and Humanism, 34 (1), 51-60.
- Shirshamsi, A., Hasanpour, E. ve Ranjbar, M. (2021). Presenting an applied model of e-marketing in the tourism industry case study of Yazd. Urban Tourism, 7 (4), 35-47.
- Sotiriadis, M. (2021). Tourism destination marketing: Academic knowledge. Encyclopedia, 1 (1), 42-56.
- Stone, P. (2006). A dark tourism spectrum: Towards a typology of death and macabre related tourist sites, attraction and exhibitions. Tourism, 52, 145-160.
- Sun, J. ve Lv, X. (2021). Feeling dark, seeing dark: Mind–body in dark tourism. Annals of Tourism Research, 86, 1-14.
- Sunlu, U. (2003). Environmental impacts of tourism. Local Resources and Global Trades: Environments and Agriculture in the Mediterranean Region, 263-270.
- T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı (2020). İstatistikler. [URL: https://yigm.ktb.gov.tr/TR-9854/sinir-giris-cikis-istatistikleri.html], (Erişim 17 Nisan 2022).
- Tran, M. T., Jeeva, A. S. ve Pourabedin, Z. (2016). Social network analysis in tourism services distribution channels. Tourism Management Perspectives, 18, 59-67.
- Tresidder, R. ve Deakin, E. L. (2019). Historic buildings and the creation of experiencescapes: looking to the past for future success. Journal of Tourism Futures, 5 (1), 193-201.
- Truchet, S., Piguet, V., Aubert, F. ve Callois, J. M. (2016). Spatial influence of attractions on tourism development. Tourism Geographies, 18 (5), 539-560.
- Topsakal, Y. ve Ekici, R. (2014). Dark tourism as a type of special interest tourism: dark tourism potential of Turkey. Journal of Academic Tourism and Management Studies, 1 (2), 325-330.
- Ulaş, Ş. (2017). Destinasyon çekim unsurlarının ziyaretçi tatmini üzerindeki etkisi: Kırklareli ili örneği. Yüksek Lisans Tezi, Kırklareli Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı, Kırklareli.
- Ural, A. ve Kılıç, İ. (2018). Bilimsel Araştırma Süreci ve SPSS İle Veri Analizi (5. Baskı). Ankara: Detay Yayıncılık.
- Varija, V., Ramabrahmam, V. ve Raghu, Y. (2017). Intangible cultural heritage tourism of andhra and telangana in India. 5th International Conference on Hospitality and Tourism Management, 17-18 October 2017, Colombo, Sri Lanka, 96-100.
- Vengesayi, S., Mavondo, F. T. and Reisinger, Y. (2009). Tourism destination attractiveness: Attractions, facilities, and people as predictors. Tourism Analysis, 14 (5), 621-636.
- World Tourism Organisation, (2004). Destination Marketing for the 21st Century, available [URL: from.http://www.world-tourism.org/regional/europe/PDF/SPEECHES/2004/moscow/ Esen_Moscow.pdf], (Erişim 19 Ocak 2022).
- Yılmazdoğan, O. C. ve Seçilmiş, C. (2020). The effect of destination attachment and it's antecedents on destination loyalty. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 21 (1), 21-39.
- Zhang, T. ve Li, L. (2021). Research on temporal and spatial variations in the degree of coupling coordination of tourism–urbanization–ecological environment: A case study of Heilongjiang, China. Environment, Development and Sustainability, 23 (6), 8474-8491.