Research Article

REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

Volume: 8 Number: 1 March 15, 2016
  • Hakan Özak
  • Murat Vural
  • Hasan Avcıoğlu
EN TR

REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

Abstract

Bu araþtýrmanýn amacý, rehberlik araþtýrma merkezi müdürlerinin gönderme, tanýlama, yerleþtirme, izleme ve deðerlendirmeye yönelik görüþleri ve önerilerini belirlemeyi amaçlamaktadýr. Araþtýrmanýn verileri yarý yapýlandýrýlmýþ görüþmelerle toplanmýþtýr. Veriler, içerik analizi tekniði kullanýlarak analiz edilmiþtir. Araþtýrma bulgularý incelendiðinde gönderme-tanýlama-yerleþtirme-izleme-deðerlendirme süreçlerine iliþkin olarak, bu süreçlerin her birinin basamak basamak izlendiðini, fakat her bir basamakta kendi içindeki uygulamalarda sorunlar bulunduðunu ortaya koymaktadýr. Özel gereksinimli bireylerin performanslarýnýn belirlenmesinde ve eðitim faaliyetlerinin planlanmasýnda özel eðitim öðretmenlerinin önemli rolleri olduðu ancak bu alandaki mezun olan öðretmenlerin sayýsýnýn az olmasý ve daha yüksek ücretlerle özel kurumlarda çalýþmayý tercih etmelerine baðlý olarak rehberlik araþtýrma merkezlerinde yeterli sayýda uzman bulunmayýþý gönderilen öðrencilere ayrýlan zamanýn yetersiz olmasý gibi durumlardan dolayý uygulamalarda problemler yaþandýðýný ortaya koymaktadýr. Ayný zamanda öðrencilerin taný-deðerlendirme süreçlerinde öðrencinin sosyal ortamýndaki kiþilerden yeterli bilgi alýnamamasý, öðrenci tanýma dosyalarýnýn okullardaki uzmanlar tarafýndan uygun þekilde doldurulmamasý, aile ve okuldaki öðretmenlerin sürece dahil edilmemesi vb. dolayý öðrencilerin eðitim durumlarýna iliþkin karar verme sürecinde zorluklar yaþandýðýný ortaya koymaktadýr.

Keywords

References

  1. Ataman, A. (2003). Özel gereksinimli çocuklar ve özel eðitime giriþ. Ankara. Gündüz Eðitim ve Yayýncýlýk.
  2. Bireyselleþtirilmiþ Eðitim Programý Yol Haritasý. (2004). MEB. Ankara.
  3. Cavkaytar, A. (2000). Zihin engellilerin eðitim amaçlarý. Anadolu Üniversitesi, Eðitim Fakültesi Dergisi, Cilt 10, Sayý 1. Eskiþehir.
  4. Cavkaytar, Ave Diken, Ý. H.. (2005). Özel eðitime giriþ. Kök Yayýncýlýk. Ankara.
  5. Çaglar. D. (1979). Geri Zekalý Çocuklar ve Eðitimi. Ankara Üniversitesi Eðitim Fakültesi Yayýnlarý No: 82. Ankara. Devlet Planlama Teþkilatý Engellilerin Eðitimine Ýliþkin Genel Deðerlendirme ve Model
  6. Önerileri (1992), Anadolu Üniversitesi. Eskiþehir.
  7. Eripek, S. (2003). Zeka Geriliði Olan Çocuklar. Ataman, A. (Ed.), Özel gereksinimli çocuklar ve özel eðitime giriþ. ( s.156-173). Ankara. Gündüz Eðitim ve Yayýncýlýk.
  8. Eripek, S. (2005) Zihin Engelliler. Eripek, S. (Ed.), Özel eðitim. (37-52). Anadolu Üniversitesi Açýk Öðretim Fakültesi Yayýnlarý. Yayýn No: 561. Eskiþehir.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Hakan Özak This is me

Murat Vural This is me

Hasan Avcıoğlu This is me

Publication Date

March 15, 2016

Submission Date

January 28, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2008 Volume: 8 Number: 1

APA
Özak, H., Vural, M., & Avcıoğlu, H. (2016). REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(1), 189-206. https://izlik.org/JA83CM42BK
AMA
1.Özak H, Vural M, Avcıoğlu H. REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ. BAİBÜEFD. 2016;8(1):189-206. https://izlik.org/JA83CM42BK
Chicago
Özak, Hakan, Murat Vural, and Hasan Avcıoğlu. 2016. “REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 (1): 189-206. https://izlik.org/JA83CM42BK.
EndNote
Özak H, Vural M, Avcıoğlu H (March 1, 2016) REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8 1 189–206.
IEEE
[1]H. Özak, M. Vural, and H. Avcıoğlu, “REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ”, BAİBÜEFD, vol. 8, no. 1, pp. 189–206, Mar. 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA83CM42BK
ISNAD
Özak, Hakan - Vural, Murat - Avcıoğlu, Hasan. “REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 8/1 (March 1, 2016): 189-206. https://izlik.org/JA83CM42BK.
JAMA
1.Özak H, Vural M, Avcıoğlu H. REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ. BAİBÜEFD. 2016;8:189–206.
MLA
Özak, Hakan, et al. “REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, vol. 8, no. 1, Mar. 2016, pp. 189-06, https://izlik.org/JA83CM42BK.
Vancouver
1.Hakan Özak, Murat Vural, Hasan Avcıoğlu. REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ MÜDÜRLERİNİN GÖNDERME TANILAMA YERLEŞTİRME İZLEME VE DEĞERLENDİRMEYE İLİŞKİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ. BAİBÜEFD [Internet]. 2016 Mar. 1;8(1):189-206. Available from: https://izlik.org/JA83CM42BK