Research Article
BibTex RIS Cite

GEÇERLİK KAVRAMININ TARİHSEL GELİŞİMİ VE GÜVENİRLİKTE EN ÇOK TERCİH EDİLEN YÖNTEM: CRONBACH ALFA KATSAYISI

Year 2016, Volume: 16 Issue: 4, 1865 - 1879, 02.01.2016

Abstract

Geçerlik ve güvenirliğe ilişkin daha işe vuruk tanımlar oluşturmak amacıyla bu kavramlar üzerinde yapılan tartışmalar sürmektedir. Messick (1995) tarafından yapı geçerliğinin merkeze alındığı, diğer geçerlik türlerinin yapı geçerliğinin alt boyutları olarak kabul edildiği bir birleştirilmiş geçerlik görüşü oluşturulmuştur. Ancak, özellikle eğitim alanındaki testlerde kapsam geçerliğinin daha önemli olduğunu savunan bazı araştırmacılar birleştirilmiş geçerlik görüşüne karşı çıkmıştır. Bazı araştırmacılar da yapının anlamlandırılması sürecinde içsel (kapsam, güvenirlik) ve dışsal (yapısal ya da sonuçsal geçerlik) geçerlik kanıtlarının birbirine üstünlüğü olmadığını ve hepsinin geçerleme sürecinde incelenmesi gerektiğini savunmuştur. Klasik test kuramı kapsamında paralel testler arasındaki korelasyon olarak tanımlanan ve tesadüfi hatalarla ilişkilendirilen güvenilirlik ise ölçme alan yazınında geçerlik kadar tartışmalı bir kavram olmamıştır. Cronbach alfa katsayısı tüm bilim dallarında en sık tercih edilen güvenirlik belirleme yöntemi olmuştur. Her ne kadar kullanım alanı geniş ve araştırmacılar için kullanışlı bir katsayı olsa da bu katsayının hesaplanması için bazı varsayımların karşılanması gerekmektedir. Varsayımlarının karşılanmadığı durumlarda ise Cronbach alfa katsayısı ile elde edilen değer gerçek güvenirliğin alt sınırını vermektedir. Böyle durumlarda kullanılması daha uygun olan farklı güvenirlik katsayıları bulunmaktadır.

HISTORICAL DEVELOPMENT OF THE CONCEPT OF VALIDITY AND THE MOST PREFERRED TECHNIQUE OF RELIABILITY: CRONBACH ALPHA COEFFICIENT

Year 2016, Volume: 16 Issue: 4, 1865 - 1879, 02.01.2016

Abstract

To create more operational definitions for the terms of validity and reliability, the discussions on these terms have been continuing. Messick (1995) constituted the unified validity approach, in which the construct validity has been put into the center and other types of validity have been considered as the sub-dimension of the construct validity. However, some researchers, supporting the idea that the content validity is more important especially for the educational tests, disagree with the unified validity approach. Furthermore, some researchers support the idea that internal (content, reliability) and external (construct or consequential validity) evidences of validity are not superior to each other and all of them are required to be analyzed during the validation process. The term of reliability, defined as correlation between the parallel tests and associated with the random errors, has not been as questionable as the term of validity. Cronbach alpha coefficient has been mostly preferred in all scientific fields. Despite the fact that Cronbach alpha has extensive usage and it is a practical coefficient for researchers, some assumptions are needed to be satisfied so as to be able to calculate this coefficient. In the situations that assumptions do not met, the value is obtained by using Cronbach alpha formula corresponds to the lower limit of true reliability. In these cases, there are various formulas, which one can take benefit from and more convenient to use to estimate reliability.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Seval Kula Kartal

Ezgi Mor Dirlik This is me

Publication Date January 2, 2016
Submission Date December 7, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 16 Issue: 4

Cite

APA Kula Kartal, S., & Mor Dirlik, E. (2016). GEÇERLİK KAVRAMININ TARİHSEL GELİŞİMİ VE GÜVENİRLİKTE EN ÇOK TERCİH EDİLEN YÖNTEM: CRONBACH ALFA KATSAYISI. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(4), 1865-1879.