Writing Rules

YAZIM KURALLARI

Başlıklar
Makale başlığı önce Türkçe hemen altına da İngilizce olarak 12 sözcüğü geçmeyecek şekilde büyük harfler ile kalın olarak yazılmalıdır.
İç başlıklar makalede, konunun işlenişine göre başlarında rakam-harf olmadan tüm sözcüklerin (bağlaçlar hariç) ilk harfleri büyük ve kalın olarak yazılmalıdır.
Yazar(lar)ın Adı
Makaleler, hakemlere doğrudan sistem üzerinden (yazarın yüklediği dosyada değişiklik yapılmadan) yönlendirilmektedir. Makale üzerinde yazar-hakem gizliliğini sağlama adına makalenin sahibini tanımlayıcı herhangi bir bilgi olmamalıdır. Bu nedenle gerek makale içerisinde gerekse dosya adında yazar isim / isimlerine yer verilmemelidir.
Hakem süreci tamamlanan yazılar için, yazardan makale metninin son hâlini göndermesi istenildiğinde adını, soyadını, kurumsal iletişim bilgisini, e-posta adresini ORCID numarasını Türkçe ve İngilizce olarak başlığının hemen altına sağa yaslanmış olarak yazması, istenir.
Öz
Özet İngilizce ve Türkçe olmak üzere her iki dilde “Öz” ve “Abstract” başlığı altında yazılmalıdır. 10 punto büyüklüğünde, tek satır aralığında, her iki yana yaslı ve 300 sözcüğü geçmeyecek şekilde yazılmalıdır. Türkçe ve İngilizce anahtar sözcükler “Anahtar Sözcükler” ve “Key Words” başlığı altında en az 5 kelime en çok da 10 kelime olacak şekilde yazılmalıdır. Türkçe özetten sonra Türkçe “Anahtar Sözcükler”, İngilizce özetten sonra İngilizce “Key Words” kısmı yer almalıdır.
Bölüm Başlıkları
11 punto yazı büyüklüğünde, kelimelerin ilk harfi büyük, koyu ve ortalanmış biçimde yazılmalı ve numara verilmeden birbirini izleyecek şekilde sıralanmalıdır.
Alt Bölüm Başlıkları
11 punto yazı büyüklüğünde, kelimelerin ilk harfi büyük, koyu ve ortalanmış biçimde yazılmalıdır.
Metin
1) Ana metin:
a) A4 kâğıt boyutuna, alt ve üst kenar 5 cm, sağ ve sol kenarlardan ise 4,5 cm kenar boşluk bırakılarak oluşturulmalıdır.
b) 11 punto büyüklüğünde Times New Roman yazı tipi ile yazılmalıdır.
c) 1,15 satır aralığı bırakılmalıdır.
d) Her iki yana yaslı olacak şekilde ayarlanmalıdır.
e) Yazıda paragraflar, 1.25 cm girintili olmalı, paragraf aralarında 0 nk satır boşluk bırakılmalı ve sayfa numaraları sağ üst köşede yer almalıdır.
f) Eserde çizelge, tablo adları üste, her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Resim, şekil, grafikler “Şekil” adı altında gösterilmeli, şekil ve grafikler bilgisayarda çizilmelidir. Şekiller sırayla numaralandırılmış olmalı, şekil adları şeklin altına her kelimenin ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
g) Tablolarınızı lütfen tablo ekle seçeneğinden oluşturunuz ve resim şeklinde düzenlememeye özen gösteriniz. Tablolarınızın büyük olması durumunda yazı puntosunu küçültebilirsiniz. Metinlerde ve diğer yerlerdeki yazı tiplerinin şablonda istenen yazı tipine göre düzenlendiğinden emin olunuz.
2) Alıntı ve Referanslar:
Tüm doğrudan alıntılar tırnak içinde verilmelidir. Doğrudan alıntılarda alıntılanan bölüm 40 sözcüğü aşıyorsa blok alıntı hâlinde verilmelidir. Blok alıntılar ise sağ ve soldan 1 cm içerde olacak şekilde 10 punto büyüklüğünde yazılmalıdır.
Dergimizde APA Atıf Sistemi uygulanmaktadır. Bununla birlikte bazı disiplinlerde zorunlu olan sayfa altı dipnotla açıklamalar yapılması kabul edilmesine rağmen kaynak gösteriminde sayfa altı dipnot sistemi kabul edilmemektedir.
APA Sistemi (metin içi) kullanıldığında şu hususlara dikkat edilmelidir:
- Metin içinde uygun yere parantez açılarak yazarın soyadı, eserin yayın tarihi: ve alıntının sayfa numarası belirtilmelidir. Örnek:
“Kırgızlar, birçok tarihî hadisenin oluşumunda etkin rol oynayarak tarihte silinmez izler bıraktıklarından eski Türk boy ve toplulukları içinde genelde konargöçer hayat sürmeleri, savaşçı kimlikleri ve eşsiz halk anlatısı Manas Destanı ile tanınmışlardır” (Alyılmaz, 2013, s. 1).
-Metin içinde gönderme yapılan yazarın adı veriliyorsa kaynağın yayın tarihi ve sayfası yazılmalıdır. Örnek:
Ortak değerlerin toplum üzerindeki etkileri ile ilgili olarak Alyılmaz (2014, s. 77), “Toplumların oluşumunda ve birlikteliklerinde ortak değerlerin rolü büyüktür. Ortak değerler, ortak yaşayış ve inanışın, amaç ve ihtiyaçların ürünüdür” ifadelerini kullanmıştır.
- Makale metni içerisinde aynı eserden ya da makaleden art arda yapılan alıntılarda age., agm., gibi kısaltmalar olmamalı, aynı yöntem devam ettirilmelidir.
-Yazarın aynı yıl yayımlanan birden fazla eseri kaynak gösterilmişse basım yılının sonuna harf kodlaması yapılmalıdır. Örnek:
(Köprülü, 1966a; Köprülü, 1966b …)
- Kaynak çok yazarlı ise her iki yazarın da soyadı kullanılmalı ve ikiden fazla yazarlı eserlerde referans gösterildiği yerde ilk yazarın soyadı belirtildikten sonra “vd.” ibaresi kullanılmalıdır. Örnek:
(Türkmen ve Cemiloğlu, 2009: 20; Olcay vd., 1998: 10) Kaynaklar bölümünde tüm yazarlar verilmelidir.
-Metin içinde birden fazla kaynağa atıfta bulunuluyorsa kaynaklar noktalı virgülle ayrılmalıdır. (Köprülü, 1966, s. 10; Kaplan, 2004, s. 15; Tanpınar, 1969, s. 20; …)
-Dergimizce uygun görülmese de bulunamayan bir yayının, aktaran şeklinde kaynak gösterilmesi gerekiyorsa asıl kaynak da belirtilmelidir. Örnek:
(Köprülü, 1931’den akt: Şahin, 2002, s. 25)
-Sözlü kaynak kullanılıyorsa parantez içinde kaynak kişinin adı ve soyadı belirtilmelidir.
- Yayın tarihi belli olmayan eserlerde ya da yazmalarda sadece yazar adı, yazar adı olmayan eserlerde ise eserin ismi yazılmalıdır.
-İnternet kaynaklı alıntılarda metin içerisinde URL 1- URL 2 gibi kullanılması kaynakça bölümünde ise İnternet başlıkları adı ile Kaynakçanın altında alt başlık oluşturularak, internet adresi ve adrese erişim tarihi belirtilmelidir. Örnek:
URL 1: http://tdkterim.gov.tr/bts (Erişim Tarihi: 05.04.2011)
Kaynaklar
Kaynaklar bölümü makale metninin sonunda bulunmalı, sadece makale metni içerisinde alıntı yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik olarak sıralanmalıdır. Bir yazarın birden fazla eseri var ise sıralamada yayın tarihi dikkate alınmalıdır. Yazarın aynı yılda yayımlanan birden fazla eseri var ise kaynaklar a, b, c şeklinde kodlanarak sıralamaya konmalıdır.
Sözlü kaynaklarda kaynak kişinin soyadı, adı, doğum yeri ve tarihi, mesleği, gerekli durumlarda diğer açıklayıcı bilgilere kısaca yer verilmelidir. Örnek:
Fuat Özdemir-Âşık Fuat Çerkezoğlu. 1950 Narman doğumlu, halk ozanı
Bazı bilgileri bulunmayan kaynaklarda ilgili yere “yayın yeri yok, yayıncı yok, tarih yok” şeklinde ifadeler eklenmelidir.
Antik kaynaklarda veya sürekli baskısı yapılan eski eserlerde yazarın (ad-soyadı olmadığından) ismi olduğu gibi yazıldıktan sonra mevcut nüshanın basım tarihi eser isminden sonra yazılmalıdır.
Örnekler:
Antik Kaynaklar

Evliya Çelebi. Seyahatname. (sad. T. Temelkuran- N. Aktaş). 1986. İstanbul: Üçdal Yayınevi
Ksenophon. Anabasis / Onbinlerin dönüşü. (çev. T. Gökçöl). 1974. İstanbul: Hürriyet Yayınları
Kitap
Alyılmaz, C. (2005). Orhun yazıtlarının bugünkü durumu. Ankara: Kurmay Yayınları.
Durmuş, İ. (1993). İskitler (Sakalar). Ankara.
Köprülü, M. F. (1966a). Türk edebiyatında ilk mutasavvıflar. Ankara: Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları.
Köprülü, M. F. (1966b). Edebiyat araştırmaları. Ankara: Türk Tarih Kurumu Yayınları.
Kitap Bölümü /Ansiklopedi Maddesi
Şahin, N. (2021). Eğitimde teknoloji kullanımı ile ilgili sorunlar’. 21. YY. eğitim teknolojisi (Ed. M. F. Özcan ve N. Şahin) içinde (s. 71-86). İstanbul: Eğitim Yayınevi.
Belli, O. (1982). “Urartular”. Anadolu uygarlıkları ansiklopedisi-I içinde (s. 139-208). İstanbul: Görsel Yayınları.
Makale
Alyılmaz, C. (2015). “Türk dünyası vatandaşlığı”na doğru. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 4(1), 69-76.
Oğuz, M. Ö. (2010). Sözel belleğin tarihe tanıklığı ve âşıkların inanılan biyografileri. Milli Folklor, 87, 5-12.
Çeviri- Derleme
Naskali, E. G. (haz.). (1999). Altay destanı Maaday Kara. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Eliade, M. (1999). Şamanizm. (çev. İsmet Birkan). Ankara: İmge Kitabevi Yayınları.
Fenoglio, I., & F. Georgeon (haz). (2000). Doğuda mizah. (Çev. Ali Berktay) İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
Bildiri
Kılıç, M., & Topaloğlu. Y. (2018). “Antik kaynaklara göre Doğu Anadolu mimarisi”. Kurtuluşunun 100. Yılında Uluslararası Erzurum Sempozyumu. 12-13 Mart 2018. Erzurum. 842-874
Tez
Şahin, N. (2017). Cengiz Aytmatov’un eserlerinin değerler eğitimi bağlamında incelenmesi ve ortaokul Türkçe ders kitapları için metin önerileri. Yayımlanmamış doktora tezi, Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Anlayışınız ve katkılarınız için teşekkür ederiz.