This study examines how African Studies developed and institutionalized in American universities during the Cold War. The institutionalization of area studies in the United States was shaped within the context of the Cold War; during this period, both the United States and the Soviet Union invested in academic knowledge to gain influence in strategic regions like Africa. This dynamic turned the continent into a competitive arena between the two superpowers.
The development of African Studies was influenced by U.S. foreign policy during the Cold War, the decolonization process in Africa, and global geopolitical dynamics. By prioritizing African Studies, the U.S. aimed to safeguard its interests on the continent, strengthen its relations with newly independent states, and gain an advantage in the Cold War rivalry. The knowledge produced in academia became a critical resource for policymakers in this regard.
This article provides a detailed examination of African Studies programs and centers established at various universities in the U.S. These programs aimed to teach African languages, conduct academic research on the continent’s history, and analyze Africa’s political, social, and economic issues. Additionally, field research and academic trips to Africa became integral to this process. The field of African Studies rapidly expanded, supported by funding from universities, foundations, and associations.
The study comprehensively evaluates the institutionalization of African Studies in the U.S. by analyzing the focal areas of universities during the Cold War, the content of theses written within this field, and the research topics pursued by academics.
African Studies in the U.S. Institutionalization Area Studies American Universities Foreign Policy.
Bu çalışma, Soğuk Savaş sürecinde Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Afrika Çalışmalarının Amerikan üniversiteleri özelinde nasıl geliştiğini ve kurumsallaştığını incelemektedir. ABD’de bölge çalışmalarının kurumsallaşması, Soğuk Savaş bağlamında şekillenmiş; bu dönemde hem ABD hem de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB), Afrika gibi stratejik bölgelerde nüfuz elde edebilmek için akademik bilgiye yatırım yapmıştır. Bu durum, kıtanın iki süper güç arasında bir rekabet alanına dönüşmesine neden olmuştur.
Afrika Çalışmalarının gelişimi, Soğuk Savaş sürecindeki Amerikan dış politikası, Afrika’daki dekolonizasyon süreci ve küresel jeopolitik dinamiklerden etkilenmiştir. ABD, Afrika çalışmalarına ağırlık vererek kıtadaki çıkarlarını korumayı, yeni bağımsız devletlerle ilişkilerini güçlendirmeyi ve Soğuk Savaş rekabetinde avantaj sağlamayı hedeflemiştir. Akademide üretilen bilgi, bu doğrultuda politika yapıcılar için kritik bir kaynak haline gelmiştir.
Makale, ABD’deki çeşitli üniversitelerde kurulan Afrika Çalışmaları programlarını ve merkezlerini detaylı bir şekilde incelemektedir. Bu programlar, Afrika dillerinin öğretilmesi, kıta tarihine dair akademik çalışmalar yürütülmesi ve Afrika’nın politik, sosyal ve ekonomik meselelerine yönelik analizler yapılması gibi amaçlara sahiptir. Ayrıca, saha araştırmaları ve Afrika’ya yönelik akademik geziler de bu sürecin bir parçası olmuştur. Üniversiteler, vakıflar ve dernekler tarafından sağlanan finansman sayesinde Afrika Çalışmaları alanında hızlı bir gelişim kaydetmiştir.
Çalışma, Soğuk Savaş döneminde üniversitelerin hangi alanlara odaklandığını, Afrika Çalışmaları kapsamında yazılan tezlerin içeriklerini ve akademisyenlerin araştırma konularını analiz ederek, ABD’de bu alanın kurumsallaşma sürecini kapsamlı bir şekilde değerlendirmektedir.
ABD’de Afrika Çalışmaları Kurumsallaşma Bölge Çalışmaları Amerikan Üniversiteleri Dış Politika.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | African Studies |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2025 |
Submission Date | March 9, 2025 |
Acceptance Date | May 20, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 4 Issue: 1 |