Research Article

Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Volume: 2 Number: 2 December 1, 2012
  • Serkan Celik
  • Hasan Atak
EN TR

Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

Abstract

Türkiye’de etkileşimli tahtalar bağlamında öğrenme teknolojilerinin geliştirilmesine dönük kapsamlı planlamaların yapılıyor olmasından hareketle, ilköğretim öğrencilerinin etkileşimli tahtaların öğrenme ortamlarında kullanımına dönük tutum ve düşüncelerinin ölçülmesini sağlayacak ölçme araçlarına ihtiyaç duyulacağı öngörülmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, ilköğretim öğrencilerinin eğitim ortamlarında etkileşimli (akıllı) tahta kullanımına karşı tutumlarını belirlemek için kullanılabilecek bir ölçme aracı geliştirmektir. Bu betimsel araştırmada kesitsel araştırma düzeni kullanılmıştır. Araştırmada Kırıkkale il merkezinde yer alan bir ilköğretim okulunda öğrenim gören 233 öğrenciden (% 45,9 kız, % 54,1 erkek; yaş ortalaması: 13,6; ss:1,04; % 42,9 6 sınıf öğrencisi % 57,1 7 sınıf öğrencisi) elde edilen veriler kullanılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi, ölçeğin üç faktörlü bir yapıda olduğunu (24 madde ve açıklanan varyans % 47.95) ortaya koymuştur. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları ise ölçeğin iyilik uyum indekslerinin model ile uyumlu olduğunu göstermektedir (X 2 /sd: 2,01; GFI .94, AGFI .92, CFI .95, NFI .91, NNFI .95; RMR .06 ve RMSEA.06). Çalışmanın sonucunda geliştirilen ölçme aracının ilköğretim 6. ve 7. sınıf öğrencilerinin öğrenme ortamlarında etkileşimli tahta kullanımına karşı tutumlarını ölçmek için kullanılabileceği öngörülmüştür. Bulgular ilgili alanyazın bağlamında tartışılmıştır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Studies on Education

Journal Section

Research Article

Authors

Serkan Celik This is me

Hasan Atak This is me

Publication Date

December 1, 2012

Submission Date

April 3, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2012 Volume: 2 Number: 2

APA
Celik, S., & Atak, H. (2012). Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Anadolu Journal of Educational Sciences International, 2(2), 43-60. https://izlik.org/JA55MD73BS
AMA
1.Celik S, Atak H. Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. AJESI. 2012;2(2):43-60. https://izlik.org/JA55MD73BS
Chicago
Celik, Serkan, and Hasan Atak. 2012. “Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması”. Anadolu Journal of Educational Sciences International 2 (2): 43-60. https://izlik.org/JA55MD73BS.
EndNote
Celik S, Atak H (December 1, 2012) Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. Anadolu Journal of Educational Sciences International 2 2 43–60.
IEEE
[1]S. Celik and H. Atak, “Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması”, AJESI, vol. 2, no. 2, pp. 43–60, Dec. 2012, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55MD73BS
ISNAD
Celik, Serkan - Atak, Hasan. “Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması”. Anadolu Journal of Educational Sciences International 2/2 (December 1, 2012): 43-60. https://izlik.org/JA55MD73BS.
JAMA
1.Celik S, Atak H. Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. AJESI. 2012;2:43–60.
MLA
Celik, Serkan, and Hasan Atak. “Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması”. Anadolu Journal of Educational Sciences International, vol. 2, no. 2, Dec. 2012, pp. 43-60, https://izlik.org/JA55MD73BS.
Vancouver
1.Serkan Celik, Hasan Atak. Etkileşimli Tahta Tutum Ölçeğinin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması. AJESI [Internet]. 2012 Dec. 1;2(2):43-60. Available from: https://izlik.org/JA55MD73BS