Translation
BibTex RIS Cite

Geleceği Olmayan Yüzyılda Çeviri ve Dayanışma: Öngörüsel Şekillendirmeye (Prefiguration) Karşı “İdealist” Çeviri (Aspirational Translation)

Year 2024, Volume: 2 Issue: 2, 71 - 87, 27.08.2024

Abstract

Gelecek ve geleceğe dair düşünce ve öngörülerimiz bir süredir özellikle de siyaset kuramcıları, beşerî coğrafya uzmanları ve antropologlar tarafından akademik ilgi gören bir konudur. Bu makalede öncelikli olarak İtalyan Marksist kuramcı ve aktivist Franco ‘Bifo’ Berardi’nin olmak üzere alana ait literatürdeki çalışmaların bir kısmından yararlanılarak son zamanlarda çeviribilimcilerin dikkat çektiği iki aktivist stratejinin, öngörüsel şekillendirme (prefiguration) ve “idealist” çeviri (aspirational translation), etkileri ve sonuçları değerlendirilerek ortaya konan çıkarımlar incelenecektir. Geleceğe dair konumlanmalar hakkında farklı çıkarımlarda bulunan bu iki strateji üzerinde durarak, öngörüsel şekillendirme ve “idealist” çevirinin gördüğü ilginin Berardi’nin “geleceği olmayan yüzyıl” olarak adlandırdığı semiyokapitalizmin yükseliş noktasından ve dünyanın farklı yerlerindeki aktivistlerin çeşitli tecrübelerinden etkilendiğini öne sürmektedir. Çevirinin ve çevirmenlerin kendilerini geleceğe yönelik nasıl konumlandırdıklarının, semiyokapitalizmin insan hayatının her alanı üzerinde artan hakimiyetine rağmen günümüzde hâlâ yeri olan olası durumların süregelen aşınımını tersine çevirmese de durdurma yolunda önemli bir rol oynayabileceği savunulmaktadır.

Year 2024, Volume: 2 Issue: 2, 71 - 87, 27.08.2024

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Translation and Interpretation Studies
Journal Section Çeviri
Authors

Mona Baker This is me

Translators

Şerife Hilde Gülçiçek 0009-0002-6242-5648

Publication Date August 27, 2024
Submission Date September 14, 2023
Published in Issue Year 2024 Volume: 2 Issue: 2

Cite

APA Baker, M. (2024). Geleceği Olmayan Yüzyılda Çeviri ve Dayanışma: Öngörüsel Şekillendirmeye (Prefiguration) Karşı “İdealist” Çeviri (Aspirational Translation) (Ş. H. Gülçiçek, Trans.). Abant Çeviribilim Dergisi, 2(2), 71-87.