Research Article

Celâl Muhibbî’nin Tuhfetü’l-hakîr Adlı Mevlidinin Nüshaları Üzerine Tespitler

Volume: 8 Number: 3 December 30, 2024
TR EN

Celâl Muhibbî’nin Tuhfetü’l-hakîr Adlı Mevlidinin Nüshaları Üzerine Tespitler

Öz

Türk edebiyatında 15. yüzyılın başlarında Ahmedî’nin İskendernâme’sindeki mevlid ile Süleyman Çelebi’nin Vesiletü’n-necat adlı eserleriyle birlikte günümüze kadar süren bir mevlid yazma geleneği oluşmuştur. Türkçe mevlidlerle ilgili yapılan son çalışmalarda 15. yüzyıldan günümüze kadar iki yüze yakın mevlidin te’lif edildiği dile getirilmiştir. Mevlidler içinde en çok sevileni ve ilgi göreni şüphesiz Süleyman Çelebi’nin mevlidi olmuştur. Türk edebiyatında yazılan hiçbir mevlid Süleyman Çelebi’nin Vesiletü’n-necât adlı eseri kadar etkili olmamıştır. Bu çalışmada, yine 15. yüzyılda 1437/38’de yazıldığı bilinen Celâl Muhibbî’nin Tuhfetü’l-hakîr adlı mevlidinin nüshaları hakkında bazı tespitler ortaya konulmuştur. Yazılış tarihine dikkat edilirse Muhibbî’nin eseri en eski mevlidler arasında sayılabilir. Celâl Muhibbî Mevlidi’nin Türk edebiyatında yazılan en eski mevlidlerden biri olması ve Muhibbî’nin Emir Sultan’ın müridlerinden biri olması mevlidinin şöhretini ve okunma alanını artırdığını düşündürmektedir. Mevlidin birçok yazma nüshasının olması ve mevlidden birçok metin parçasının farklı yazmalarda, şiir mecmualarında görülmesi bu düşünceyi desteklemektedir. Bu durumun bir sonucu olarak Muhibbî’nin mevlidi ve bu mevlidin nüshaları zaman zaman başka mevlidlerle karıştırılmıştır. İşte bu sebeple bu çalışmada, Muhibbî Mevlidi’nin nüshaları hakkında bazı tespitler ortaya konularak bu konulara açıklık kazandırılmaya ve bu konudaki eksiklikler giderilmeye çalışıldı. Bu tarz çalışmaların Türkçe mevlidlerle ilgili yapılacak çalışmalarda zamandan, emekten tasarruf sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Acarlı S. (1971). Muhibbî Mevlid’i (Metin ve Sözlük). [Yayımlanmamış Mezuniyet Tezi]. İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Ens.
  2. Ahmed, V. S. (2023). Bulgaristan’daki Mevlid Kültürü Bağlamında Osmanpazarlı İsmail Niyazî Efendi Mevlidi. H. Yekbaş (Ed.), Türk Kültüründe Mevlit Geleneği Uluslararası Sempozyumu. Cumhuriyet Üniversitesi Yayınları.
  3. Ahmed, V. S. (2024). Osmanpazarlı İsmail Niyazi Efendi ve Mevlidi. [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Trakya Üniversitesi.
  4. Aksoy, H. (2007). Eski Türk Edebiyatı’nda Mevlidler. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi. (5)9. s. 323-332. Ateş, A. (1954). Süleyman Çelebi Vesîletü’n-Necât-Mevlid. TTK Yay.
  5. Aymutlu, A. (1945). Süleyman Çelebi’nin Hayatı ve Eserinin Edisyon Kritiği. (Mezuniyet Tezi). İstanbul Üniversitesi.
  6. Aymutlu, A. (1995). Süleyman Çelebi ve Mevlid-i Şerif. MEB Yay.
  7. Baykal, K. (1999). Süleyman Çelebi ve Mevlid (yay. haz. : Kadir Atlansoy). Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu.
  8. Bilge, B. (2014). Celâl Muhibbî Mevlidi: Tuhfetü'l-Hakîr (İnceleme-Tenkitli Metin-Dizin). [Basılmamış Yüksek Lisans Tezi]. Ahi Evran Üniversitesi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Classical Turkish Literature of Ottoman Field , New Turkish Language (Turkish of Old Anatolia, Ottoman, Turkiye)

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 30, 2024

Submission Date

October 31, 2024

Acceptance Date

December 12, 2024

Published in Issue

Year 2024 Volume: 8 Number: 3

APA
Bilge, B. (2024). Celâl Muhibbî’nin Tuhfetü’l-hakîr Adlı Mevlidinin Nüshaları Üzerine Tespitler. Akademik Dil Ve Edebiyat Dergisi, 8(3), 1253-1270. https://doi.org/10.34083/akaded.1576523

Cited By

Muhyî Mevlidi

Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi

https://doi.org/10.15247/devdergisi.1775348




This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International