Research Article

-J.K. Huysmans’tan Hâlid Ziya’ya-İki Poetik Roman: Tersine ile Mai ve Siyah

Volume: 9 Number: 1 March 20, 2025
TR EN

-J.K. Huysmans’tan Hâlid Ziya’ya-İki Poetik Roman: Tersine ile Mai ve Siyah

Öz

Bu çalışmada Servet-i Fünûn topluluğu üyelerinden Hâlid Ziya Uşaklıgil’in 1896- 1897 yıllarında tefrika edilen, 1898’de basılan romanı Mai ve Siyah ile Fransa’daki Dekadizm akımının temsilcilerinden Joris Karl Huysmans’ın 1884 tarihli Tersine adlı romanı arasında mukayese yapılmış, iki romanın benzerlikleri ve farklılıkları ortaya konmuştur. Servet-i Fünûn topluluğunun 1897 yılında Ahmet Midhat Efendi tarafından “dekadanlık” ile itham edilmesi, Mai ve Siyah’ın Servet-i Fünûn neslinin sanat anlayışını ortaya koyan bir roman olduğunun araştırmacılar tarafından kabul edilmesi; Tersine’nin ise Dekadizm’in bildirisi niteliği taşıması, Mai ve Siyah ile Tersine romanlarına “mukayese” odaklı bir yaklaşımı gerekli kılmıştır. Öte yandan her iki roman kahramanı sanat anlayışları, hayal dünyaları, gerçeklikten kaçışları, duyu ve duyumsayışları, ideale ulaşma yolundaki tecrübeleri ile ortak özelliklere sahiplerdir. Bahsi geçen iki romanın mukayesesi ile hem Dekadanlar tartışmasına yeni bir bakış açısı kazandırılacak hem Hâlid Ziya Uşaklıgil’in Mai ve Siyah adlı romanının kaynaklarına bir yenisi eklenecek hem de Mai ve Siyah romanının orijinalitesi tartışmaya açılacaktır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Altundaş, C. (2016). Türk Edebiyatında Sembolizm, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  2. Çetişli, İ. (2012). Batı Edebiyatında Edebî Akımlar. Akçağ Yayınları.
  3. Doğan, D. M. (1996). Büyük Türkçe Sözlük. Yeni Şafak Yayınları.
  4. Gökçek, F. (2017). Bir Tartışmanın Hikâyesi: Dekadanlar. Dergâh Yayınları.
  5. Huyugüzel, Ö.F. (2004). Halit Ziya Uşaklıgil (1. baskı). Akçağ Yayınları.
  6. Huysmans, J.K. (2021). Tersine (3. baskı), (T. Yücel, Çev.). Yapı Kredi Yayınları.
  7. Kaplan, M. (1971). Mai ve Siyah Romanının Üslubu Hakkında. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi (Sayı: 19) s. 55.
  8. Kefeli, E. (2018). Mai ve Siyah’ın Kaynakları Üzerine Bazı Dikkatler. Türklük Araştırmaları Dergisi, 1(1), s. 53- 48.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Modern Turkish Literature in Turkiye Field , Turkish Language and Literature (Other)

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 20, 2025

Submission Date

January 23, 2025

Acceptance Date

March 3, 2025

Published in Issue

Year 2025 Volume: 9 Number: 1

APA
Kurban, A. E. (2025). -J.K. Huysmans’tan Hâlid Ziya’ya-İki Poetik Roman: Tersine ile Mai ve Siyah. Akademik Dil Ve Edebiyat Dergisi, 9(1), 83-100. https://doi.org/10.34083/akaded.1625937




This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International