Research Article

Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri

Volume: 5 Number: 3 November 30, 2021
TR EN

Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri

Abstract

İnsanoğlunun en büyük merakı olan ölümden sonraki hayat, birçok din ve kültürde benzer motiflerle tasvir edilmiştir. Dinî metinler dışında, insan ruhunun gideceği yer ve dünyadaki davranışlarına göre ölüm sonrası yaşayacaklarının belirlenmesi üzerine tarih boyunca birçok edebî eser kaleme alınmıştır. Çalışmada insanın hangi dine ya da hangi kültürel daireye mensup olursa olsun ürettiği ve inandığı şeyin ortaklığı vurgulanmış, İlahi Komedya ile Altay Destanı Maaday Kara karşılaştırılmıştır. Dante’nin İlahi Komedya’sı bugüne kadar birçok farklı eserle karşılaştırılarak incelenmiştir. İlahi Komedya’da öte dünyaya olan yolculuğunun ilk seyahati olan Cehennem, dokuz kattan oluşmakta ve bu katlar günahlara göre sıralanmaktadır. Altay Destanı Maaday Kara ise ölümle savaşan ve onu yenen kahraman Kögüdey Mergen’in ölümü yenmesi için cehenneme yaptığı yolculuğu anlatmaktadır. Bu yolculukta görülmektedir ki cehennem dokuz katlıdır ve katlar günahlara göre sıralanmaktadır. Bu çalışmanın amacı iki eserin öte dünyayla ilgili motiflerini tespit ederek insanlığın ortak algısında bulunan cehennem kavramını incelemektir. Her iki eser de kahramanını cehennemde yolculuğa çıkarır ve insanlığın ortak cehennem ve günah algısını ortaya koyar. Farklı inançlara ve dönemlere ait olmalarına rağmen insanlığın öteki yaşamla ilgili sorularının cevaplarını vermesi bakımından benzer olan bu eserler, ait olduğu topluma hayatı nasıl yaşaması gerektiğini öğütleyen yol gösterici nitelikte ürünlerdir.

Keywords

References

  1. Balaci, A.(1969). Dante Alighieri. Bucarest: Pentru Literatura.
  2. Bekki, S. (2007). Maaday Kara Destanı. Elazığ: Manas Yayıncılık.
  3. Dante, A. (1999). İlahi Komedya. Çev. Rekin Teksoy. İstanbul: Oğlak yayınevi.
  4. Dilek, İ. (2010). Sibirya Türk Destanlarında Kahramanın Yeraltı ve Gökyüzü Dünyalarıyla İlişkileri Üzerine Bazı Tespitler. Millî Folklor, S.22, ss.85.
  5. Ekici, M. (2007). Halk Bilgisi Derleme ve İnceleme Yöntemleri. Ankara: Geleneksel yayınları.
  6. Guénon, R. (2014). Dante ve Ortaçağ’da Dinî Sembolizm. Çev. İsmail Taşpınar, İstanbul: İnsan Yayınları.
  7. Gürsoy Naskali, E. (2015). Altay Destanı Maaday Kara. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.
  8. Korkmaz, Ö. (2001). Dante Alighieri-Yaşamı ve Eserleri. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. Cilt 3, Sayı:2, ss.46-93.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Literary Studies

Journal Section

Research Article

Publication Date

November 30, 2021

Submission Date

September 22, 2021

Acceptance Date

October 31, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 5 Number: 3

APA
Alkır, Y. (2021). Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri. Akademik Dil Ve Edebiyat Dergisi, 5(3), 51-61. https://doi.org/10.34083/akaded.999488
AMA
1.Alkır Y. Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi. 2021;5(3):51-61. doi:10.34083/akaded.999488
Chicago
Alkır, Yağmur. 2021. “Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da Ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri”. Akademik Dil Ve Edebiyat Dergisi 5 (3): 51-61. https://doi.org/10.34083/akaded.999488.
EndNote
Alkır Y (November 1, 2021) Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi 5 3 51–61.
IEEE
[1]Y. Alkır, “Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri”, Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, vol. 5, no. 3, pp. 51–61, Nov. 2021, doi: 10.34083/akaded.999488.
ISNAD
Alkır, Yağmur. “Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da Ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri”. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi 5/3 (November 1, 2021): 51-61. https://doi.org/10.34083/akaded.999488.
JAMA
1.Alkır Y. Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi. 2021;5:51–61.
MLA
Alkır, Yağmur. “Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da Ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri”. Akademik Dil Ve Edebiyat Dergisi, vol. 5, no. 3, Nov. 2021, pp. 51-61, doi:10.34083/akaded.999488.
Vancouver
1.Yağmur Alkır. Kahramanın Cehenneme Yolculuğu: Altay Destanı Maaday Kara’da ve İlahi Komedya’da Cehennem Tasviri. Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi. 2021 Nov. 1;5(3):51-6. doi:10.34083/akaded.999488

Cited By




This work is licensed under Attribution-NonCommercial 4.0 International