Ceviz (Juglans regia L.) erkek çiçekleri, yüksek fenolik içeriğine sahip olup, antioksidan, antidepresan, antihipoksik, antienflamatuar ve antihemolitik aktiviteler dahil olmak üzere sağlık üzerine yararlı etkileri ile bilinmektedir. Bu çalışma literatürde ilk defa ceviz erkek çiçeği ekstraktının α-amilaz ve α-glukosidaz enzimleri üzerindeki inhibitör etkilerinin HPAE-PAD (Pulsed Amperometric Detection ile Yüksek Performanslı Anyon Değiştirme Kromatografisi) kullanılarak araştırılmasını temsil etmektedir. Ekstraktın inhibe edici potansiyeli, bu amaç için yaygın olarak kullanılan kimyasal bir ilaç olan akarbozunkiyle karşılaştırıldı. Ayrıca ekstraktın antioksidan aktivitesi de analiz edilmiştir. Ceviz erkek çiçeği ekstraktının IC50 değerleri sırasıyla α-amilaz ve α -glukosidaz için 1,507 mg/mL ve 0,803 mg/mL olarak belirlenmiştir. Buna karşılık akarboz için IC50 değerleri α -amilaz ve α -glukosidaz için sırasıyla 1.031 mg/mL ve 0.985 mg/mL olarak tespit edilmiştir. Ceviz erkek çiçeği, akarbozdan daha fazla α-glukosidazı durdurucu etki gösterse de, akarbozun ceviz erkek çiçeklerinden daha güçlü α-amilaz aktivitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Ceviz erkek çiçeği ekstraktının DPPH serbest radikal yakalama aktivitesi (IC50) 19.51 µg/mL olarak bulunmuştur. Ayrıca toplam fenolik madde miktarı ise 277 mg GAE (gallik asit eşdeğeri)/g kuru madde olarak belirlenmiştir. Bu sonuçlar, ceviz erkek çiçeklerinin tip 2 diyabet hastalığının tedavisinde alternatif bir enzim inhibitörü olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak, ceviz erkek çiçeklerinin gıda ve ilaç endüstrilerinde potansiyel kullanımına yönelik daha detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Walnut (Juglans regia L.) male flowers are known for their high phenolic content and associated health benefits, including anti-hypoxic, antihaemolytic, anti-inflammatory, antidepressant, and antioxidant activities. This study represents the first investigation of the inhibitory effects of walnut male flower extract on α-amylase and α-glucosidase enzymes, employing HPAE-PAD (High-Performance Anion-Exchange Chromatography with Pulsed Amperometric Detection). The inhibitory potential of the extract was compared to that of acarbose, a chemical drug commonly used for this purpose. Furthermore, the antioxidant activity of the extract was also evaluated. The extract demonstrated significant inhibition of α-amylase and α-glucosidase, with half maximal inhibitory concentration (IC50) values of 1.507 mg/mL and 0.803 mg/mL, respectively. In contrast, acarbose exhibited IC50 values of 1.031 mg/mL and 0.985 mg/mL for α-amylase and α-glucosidase, respectively. Although the walnut male flower showed greater inhibition of α-glucosidase than acarbose, acarbose exhibited stronger inhibition of α-amylase activity than walnut male flowers. The extract exhibited a DPPH (1,1-Diphenyl-2-picrylhydrazyl radical) free radical scavenging activity, with an IC50 value of 19.51 µg/mL. Additionally, the total phenolic content of 277 mg GAE (gallic acid equivalent)/g dry weight (dw) was determined in the extract. These results may highlight the potential of walnut male flowers as a novel enzyme inhibitor for managing type 2 diabetes mellitus. The findings of this study could provide valuable insights for further investigation into the potential applications of walnut male flowers in the food and pharmaceutical industries.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | August 29, 2023 |
Submission Date | June 2, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).