In recent years, consumer consciousness towards healthy nutrition has
increased consumer demand for natural foods. Customer demand for foods produced
by natural additives has stimulated researches on natural materials that are alternative
to synthetic materials in food production. Among these natural products, bee
products are extensively used. Bee products have been used to cure several illnesses.
Propolis is one of the little known bee products and has become an important
ingredient in food industry. Its importance comes mainly from its chemical
composition and biological activities like antimicrobial, antioxidant and anticarcinogenic
effects. There are favorable researches in food science and technology related
with the antibacterial, antifungal, and antioxidant properties of propolis in
the field of food preservation as an alternative to chemical preservatives. In
this study, studies about propolis as an alternative food additive in food
industry are reviewed.
Son yıllarda beslenme bilincinin artmasıyla beraber doğal
gıdalara olan talep artmıştır. Tüketicilerin doğal katkılar kullanılarak
üretilmiş gıdaları tercih etmesi gıda üretiminde sentetik maddelere alternatif
doğal madde arayışlarına hız kazandırmıştır. Bu doğal ürünler arasında yaygın
olarak kullanılan arı ürünleri de yer almaktadır. Arı ürünlerinin tümü birçok
hastalığın tedavisi amacıyla kullanılmaktadır. Az bilinen arı ürünlerinden biri
olan propolisin önemi son yıllarda anlaşılmaya başlanmıştır. Kimyasal
kompozisyonu, sahip olduğu bileşenlerin antimikrobiyal, antioksidan,
antikanserojen vb. biyolojik aktivitelere sahip olmaları propolisi önemli bir
bileşen haline getirmiştir. Antibakteriyel, antifungal, antioksidan nitelikleri
ile propolisin gıda muhafazasında kimyasal koruyuculara alternatif bir katkı
olması ile ilgili gıda teknolojisi alanında yapılmış çalışmalar bulunmaktadır.
Bu derlemede alternatif bir gıda katkı maddesi olabilecek propolisin gıda
teknolojisinde uygulamalarına yönelik yapılmış çalışmalar bulunmaktadır.
Journal Section | Review Papers |
---|---|
Authors | |
Publication Date | April 15, 2017 |
Submission Date | April 13, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).