In this study, antioxidant, antimicrobial,
antidiabetic, antiinflammatory and cytotoxic properties of the pomegranate (Punica granatum L.) peel were
investigated. The composition of the phenolic compounds of the pomegranate peel
extract (33%, 78°C, 113 min) was determined and it was found to contain high amounts
of punigalagin, caffeic acid and epicatechin. At the same time, the extract was
found to have high antioxidant capacity. It showed antimicrobial activity against
selected microorganisms (Staphylococcus aureus, Enterococcus
faecalis, Escherichia
coli, Aspergillus flavus and Aspergillus niger) and its
highest microbial resistance was found to be against S. aureus (21 mm; 1.87 mg extract
/mL). It inhibited α-amylase and α-glucosidase enzymes and showed the antidiabetic
property. At the same time, the extract was able to inhibit xanthine oxidase
and lipoxygenase enzymes that were responsible for the inflammation and its cytotoxic
activity on breast and bone cancer cells were also observed. It was concluded
that pomegranate peel extracts could be used in food and non-food applications due
to its biological activities.
Bu çalışmada nar (Punica granatum L.) kabuğunun sağlık
açısından önemli antioksidan, antimikrobiyal, antidiyabetik, antienflamatuar ve
sitotoksik özellikleri araştırılmıştır. Nar kabukları (%33 etanol
konsantrasyonu, 78°C, 113 dakika) ekstrakte edilerek fenolik
bileşiklerinin kompozisyonu belirlenmiş, yüksek oranda punigalajin, kafeik asit ve epikateşin içerdiği ve
yüksek antioksidan kapasiteye sahip olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen
ekstrakt aynı zamanda, seçilen mikroorganizmalara (Staphylococcus aureus, Enterococcus
faecalis, Escherichia
coli, Aspergillus flavus ve Aspergillus niger) karşı antimikrobiyal
etki göstermiş ve en fazla mikrobiyal direnci S. aureus’a
(21 mm; 1.87 mg ekstrakt/mL) karşı olduğu bulunmuştur. Ekstrakt α-amilaz ve α-glukozidaz
enzimlerini inhibe etmiş ve antidiyabetik özellik göstermiştir. Aynı zamanda
ekstraktın enflamasyondan sorumlu ksantin oksidaz ve lipoksigenaz enzimlerini
de inhibe edebildiği ve meme ve kemik kanseri
hücreleri üzerinde sitotoksik aktiviteye sahip olduğu da gözlenmiştir. Nar
kabuğu ekstraktının belirlenen biyolojik aktiviteleri ile gıda ve gıda dışı
uygulamalarda kullanılabileceği sonucuna varılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | March 26, 2019 |
Submission Date | March 5, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).