3-kloropropandiol (3-MCPD), 2-kloropropandiol
(2-MCPD), bunların esterleri ve glisidil yağ
asidi esterleri (GE) gıda veya gıda işlem kaynaklı bulaşanlar
sınıfında yer almaktadır. İlk olarak, asitle hidrolize olmuş bitkisel
proteinlerde (soya sosu ve sebze proteinleri) tespit edilmiştir. Daha sonraki
yıllarda farklı gıdalarda da 3-MCPD ve esterlerinin varlığının tespit
edilmesiyle bu bileşiklerin güvenliğine yönelik ilgi artmaya başlamıştır. Günümüzde
3-MCPD, 2-MCPD, bunların yağ asidi esterleri ve GE’nin
en yüksek düzeyde palm yağı olmak üzere hemen hemen tüm bitkisel yağlarda,
margarinlerde, pasta ve kekler gibi birçok işlenmiş gıdada bulunduğu
bilinmektedir. Bu bileşikler aynı zamanda bebek mamalarının içeriğinde de yer
almaktadır. Bu derlemede tüm bu kullanımlar göz önüne alınarak 3-MCPD, 2-MCPD
ve GE’nin toksik etkileri üzerine yapılan çalışmalardan bahsedilmiştir.
3-chloropropanediol
(3-MCPD), 2-chloropropanediol (2-MCPD), their esters and glycidyl fatty acid
esters (GE) are important food contaminates originating mainly during food
processing. These materials were firstly identified in acid-hydrolyzed plant
proteins such as soybean and other vegetable proteins. Then, the detection of
3-MCPD and its esters in different foods raised interest in the safety profile
of these compounds. Nowadays, 3-MCPD, 2-MCPD and their fatty acid esters and GE
are known to be present in almost all vegetable oils, mostly in palm oil,
margarines and processed foods, especially pastries and cakes. It is also found
in baby foods. In this review, studies on the toxic effects of 3-MCPD, 2-MCPD
and GE are reviewed.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | November 18, 2019 |
Submission Date | September 13, 2017 |
Published in Issue | Year 2019 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).