Aflatoxins are produced by fungi including Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus and Aspergillus
nomius, and they are toxic to both humans and animals. These substances may
occur in various crops and cereals under suitable temperature and moisture
conditions. The type of aflatoxin most commonly found in milk and dairy
products is aflatoxin M1. In this study, general information about
aflatoxins, the toxicity of aflatoxin M1, various ways of its
transition into milk and dairy products, reduction of aflatoxin M1
level in these products, and its presence in various dairy products are
discussed.
Aflatoksinler, Aspergillus
flavus, Aspergillus parasiticus
ve Aspergillus nomius gibi küfler
tarafından üretilen, gerek insanlar gerekse hayvanlarda toksik etkiler gösteren
maddelerdir. Bu maddeler, uygun sıcaklık ve nem koşullarında çeşitli bitkisel
ürünlerde ve tahıllarda oluşabilmektedir. Aflatoksinlerin süt ve ürünlerinde en
sık rastlanan türü aflatoksin M1’dir. Bu çalışmada aflatoksinlerle
ilgili genel bilgiler, aflatoksin M1’in toksisitesi, süt ve
ürünlerine geçiş yolları, süt ve ürünlerinde aflatoksin M1 düzeyinin
azaltılması ve çeşitli süt ürünlerindeki miktarları gibi konular incelenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | November 18, 2019 |
Submission Date | March 9, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).