Yağlı tohumlu bitkilerin arasında yer alan yer fıstığı (Arachis hypogaea L.) içerdiği yararlı besin öğeleri ve insan sağlığı üzerine olumlu etkileri olan fonksiyonel bileşiklerinden dolayı dikkat çeken bir meyve türüdür. Yerfıstığı, 20 amino asidin tümünü farklı oranlarda içermekle birlikte önemli bir aminoasit olan arjinin için de en iyi kaynaklardan biridir. Yer fıstığının sağlık üzerine etkilerini incelemek amacıyla son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar yer fıstığının içerdiği doymamış yağ asitlerinin obezite dahil birçok hastalığın önlenmesinde önemli rol oynadığını ispatlamıştır. Ayrıca yer fıstığının yüksek arjinin, E vitamini, flavonoid ve fitosterol içermesinden dolayı diyabet ve kardiyovasküler hastalıklar üzerine olumlu etkilerini gösteren çalışmalar da mevcuttur. Yer fıstığı zarı da son dönemlerde popülerlik kazanmış olup içerdiği yüksek kateşin ve prosiyanidin miktarından dolayı antiinflamatuar etki göstererek inflamasyon ile ilişkili hastalıkları önleyebileceği belirtilmektedir. Bu derlemede yer fıstığının besin ögesi içeriği ve hastalıklar ile ilişkisi incelenmiştir.
Peanut (Arachis hypogaea L.), which is one of the oilseed plants, is a fruit type that draws attention due to its nutritional content and positive effects on human health. Peanut contain all 20 amino acids in different proportions and is one of the best sources of arginine, an important amino acid. Scientific research in recent years on the effects of peanuts on human health has proven that unsaturated fatty acids in peanuts play an important role in preventing many diseases, including obesity. There are also studies showing the beneficial effect of peanuts on diabetes and cardiovascular diseases because they contain high arginine, vitamin E, flavonoids and phytosterols levels. Recently, peanut membrane has also gained popularity, and it is stated that it may exhibit anti-inflammatory effects and prevent inflammation related diseases because of its high content of catechin and procyanidin. In this review, nutritional content of peanuts and their relationship with some diseases were investigated.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | October 29, 2020 |
Submission Date | February 17, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).