Camel
milk, which has a bioactive peptide content in its rich composition,
processability into fermented dairy products and particularly a low pH due to its
high ascorbic acid content, has a higher stability and longer storage period than
cow milk. Studies on camel milk with its unique characteristics have been increasing
because of its supportive effects on human health. Camel milk with a high
amount of insulin stands out due to its high-impact in reducing blood glucose in
comparison to cow or buffalo milk. Especially, it is reported that consumption
of camel milk in daily diet may support the treatment of diabetes, and its
effect on this hyperglycemia is higher than the milk of other mammals. In this
review, recent advances on camel milk as an alternative agent in the treatment of
diabetes mellitus are presented.
Zengin
bileşiminde bulunan biyoaktif peptit içeriği, fermente süt ürünlerine
işlenebilirliği ve özellikle yüksek askorbik asit içeriği nedeniyle düşük pH’ya
sahip olan deve sütü, asitliği yavaş ilerleyen ve inek sütüne oranla dayanımı
daha yüksek, daha uzun süre muhafaza edilebilen bir süt çeşididir. Kendine özgü
bileşimi ile öne çıkan deve sütüne ilişkin çalışmalar, insan sağlığını
destekleyici yönde verdiği sonuçlar ile hız kazanmaktadır. Bileşimindeki yüksek
insülin miktarı ile deve sütü, inek ve manda sütüne oranla diyabetli hastalarda
kandaki glikoz miktarını düşürücü yönde gösterdiği etki ile öne çıkmaktadır. Özellikle
diyabet tedavisinde günlük diyetle birlikte tüketiminin, bireylerde tedaviyi
destekler nitelikte olduğu, hiperglisemik bu etkinin diğer memelilerin
sütlerine oranla çok daha yüksek oranlara ulaştığı bildirilmektedir. Bu
derlemede, diyabetli hastalarda deve sütü tüketimine yönelik yapılan
araştırmalar incelenerek deve sütünün alternatif bir ajan olarak diyabet
tedavisinde kullanımına yönelik bulgular değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Journal Section | Review Papers |
---|---|
Authors | |
Publication Date | August 11, 2017 |
Submission Date | August 9, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 15 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).