Aroma, which has a great influence on consumer
preferences and economic value, has an important place in food industry. These volatile
and sensitive valuable components can be encapsulated with shells or matrices
of coating materials such as monomers or polymers. The encapsulation of aroma
components, which are usually liquid at room temperatures, can provide
advantages such as protection from environmental factors and increased shelf
life when the product is in a powder form. Techniques such as spray drying,
spray cooling, extrusion, freeze drying, coacervation and molecular inclusion
are used in the encapsulation of aroma components. In this study, studies on
the encapsulation of aroma components with various technologies used in food
industry are reviewed.
Microencapsulation Aroma retention Microencapsulation techniques Powdered particles Coating materials
Tüketici tercihlerini büyük ölçüde etkileyen ve ekonomik
açıdan değerli olan aromalar, gıda endüstrisinde önemli bir yer tutmaktadır. Hassas
ve uçucu olan bu değerli bileşenler, monomerler veya polimerler gibi kaplama
materyallerinden oluşan kabuk ya da matrislerle enkapsüle edilebilmektedir. Oda
sıcaklığında genellikle sıvı halde olan aroma bileşenlerinin enkapsülasyonu ile
toz formda ürün elde edilirken, çevresel etkenlerden koruma ve raf ömründe artış
gibi avantajlar sağlanabilmektedir. Aromaların enkapsülasyonunda püskürterek
kurutma, püskürterek soğutma, ekstrüzyon, dondurarak kurutma, koaservasyon ve
moleküler hapsetme gibi teknolojiler kullanılmaktadır. Bu derlemede, gıda
endüstrisinde kullanılan aromaların çeşitli teknolojilerle enkapsülasyonu ile ilgili
olarak yapılan çalışmalar incelenmiştir.
: Mikroenkapsülasyon Aroma korunumu Mikroenkapsülasyon yöntemleri Toz parçacık Kaplama maddesi
Subjects | Food Engineering |
---|---|
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | December 24, 2017 |
Submission Date | October 2, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 15 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).