Erwinia carotovora is a phytopathogen which causes soft-rot disease in a wide
variety of economically important plants. E. carotovora is known to produce a range of exoenzymes
that enhance its ability to damage the host tissue and cause disease. A cell to
cell communication mechanism called quorum sensing which is mediated by small
signalling molecules regulates exoenzymes (cellulase, pectinase and
protease) and carbapenem production
in E. carotovora. Thus the
exploration of new strategies to manipulate this communication pathway for the
prevention of E. carotovora
infections is valuable. In this study, the inhibitory effects of the rose,
orange, lavender, clove, cinnamon, black pepper and cumin oils on
the production of the exoenzymes (cellulase, pectinase and protease) and
carbapenem in the Erwinia carotovora subsp.
carotovora ATCC 39048 were investigated. And potato tissue maceration was also
tested in the presence of oils. Rose and lavender essential
oils markedly inhibited the production of pectinases by 38.7 and 9.7%, cellulases by 36.6
and 31.7% and proteases by 29 and 16.1%, carbapenem by 61.9 and 54%, and maceration of potatoes by 61.4
and 30.7% in the E. carotovora
respectively without affecting the growth of
cells. Although
several studies have reported antibacterial effects of rose and lavender essential oils, there is no report
describing their antivirulence potential. To the best of our knowledge, this is
the first report on the rose and lavender
essential oils with potential antivirulence components against soft rot caused by E. carotovora.
Erwinia
carotovora ekonomik
açıdan önemli pek çok bitkide yumuşak çürüklük hastalığına neden olan bir
fitopatojendir. E. carotovora’nın
konak dokulara zarar vermesini sağlayan ve hastalığa neden olan bir dizi
ekzoenzim ürettiği bilinmektedir. E. carotovora’da
ekzoenzim (selülaz, pektinaz ve proteaz) ve karbapenem üretimi, küçük sinyal
moleküllerinin aracı olduğu çevreyi algılama sistemi adı verilen hücreler arası
iletişim mekanizması tarafından düzenlenir. Bu nedenle E. carotovora enfeksiyonlarının önlenmesi için, bu iletişim yolunun
manipülasyonunu sağlayacak yeni stratejilerin araştırılması değerlidir. Bu çalışmada, gül,
portakal, lavanta, karanfil, tarçın, karabiber ve kimyon yağlarının E. carotovora’da, ekzoenzim (selülaz,
pektinaz ve proteaz) ve karbapenem üretimine inhibitör etkileri
araştırılmıştır. Ayrıca patateste yumuşak çürüklük miktarı, yağların varlığında test
edilmiştir. Gül ve lavanta uçucu yağları, bakteriyel hücre büyümesini
etkilemeksizin, E. carotovora’da
pektinaz üretimini sırasıyla %38.7 ve 9.7,
selülaz üretimini %36.6 ve 31.7 ve proteaz üretimini %29 ve 16.1, karbapenem
üretimini %61.9 ve 54 ve patates yumuşak çürüklüğünü %61.4 ve 30.7 oranlarında önemli
ölçüde inhibe etmiştir. Gül ve lavanta uçucu yağlarının antibakteriyel etkileri
çeşitli çalışmalarla rapor edilmiş olsa da, virülensi engelleyici potansiyelini
açıklayan herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, gül ve lavanta uçucu yağlarının bileşenlerinin, E. carotovora’nın neden olduğu yumuşak
çürüklük hastalığına karşı potansiyeli hakkındaki ilk raporudur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Papers |
Authors | |
Publication Date | August 5, 2018 |
Submission Date | November 6, 2017 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 16 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).