Çalışmada, bütün halde güneşte kurutulmuş bamya örneklerinin rehidrasyonunda, üç farklı rehidrasyon suyu sıcaklığının 25, 35 ve 45°C rehidrasyon kinetiğine etkisi incelenmiştir. Dört farklı modelle, rehidrasyonda elde edilen deneysel sonuçların uygunluğu doğrusal olmayan regresyon analizi uygulanarak karşılaştırılmış ve modellere ait katsayılar hesaplanmıştır. Deneysel sonuçlara en iyi uyum gösteren modellerin Peleg ve Weibull modelleri olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca efektif difüzivite katsayıları da belirlenmiş ve 9.84 × 10-10- 1.66 × 10-9 m2.s-1 değerleri arasında hesaplanmıştır. Yüksek sıcaklıkta yapılan rehidrasyon işleminde nem kazanımının daha hızlı olduğu belirlenmiştir
In this study, sun-dried okra samples were rehydrated at three different rehydration water temperatures 25, 35 and 45°C , and the effect of water temperature on rehydration kinetics was determined. Four different models were used to model the rehydration behaviors of sun-dried okras, and non-linear regression analysis were performed to obtain the model that gives the best fit to the experimental data. The coefficients of the models were calculated. According to regression analysis, Weibull and Peleg models resulted in a better fit for all rehydration conditions applied. On the other hand, the effective diffusivities were between 9.84 × 10-10 and 1.66 × 10-9 m2.s-1. The rehydration temperature also affected the rehydration rate. At high temperatures, the moisture uptake of sun-dried okra samples was faster
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).