Grapes are an important food product that is susceptible to fungal growth. Studies have revealed that ochratoxin A OTA is the most common mycotoxin in grapes. OTA is a compound produced by fungi species of Aspergillus and Penicillium. Raisins 80 samples obtained from the local markets in the Aegean region of Turkey were analyzed for ochratoxin A, and mold loads of raisins were determined. Analyses indicated that 26 samples were contaminated with OTA in the range 2.54- 32.91 µg/kg. OTA values 11.27-32.91 μg/kg in 8 samples were beyond the limits specified in the Turkish Food Codex Communique Regulation. In 62 samples molds were detected in the range of 1.1x1023.9x105 cfu/g and mold counts of 2 samples 2.0x105 ve 3.9x105 cfu/g were over the specified limits in the Turkish Food Codex Criteria Regulation. Among the samples with OTA, mold was present in 23 samples of them while no mold was detected in 3 samples. Results indicated that there may be no direct correlation for the co-presence of mold and OTA in raisins
Kuru üzüm fungal gelişmeye hassas olan önemli bir gıda ürünüdür. Yapılan çalışmalar, üzümlerde en sık rastlanan mikotoksinin, okratoksin A OTA olduğunu ortaya koymuştur. OTA, Aspergillus ve Penicillium cinsi küfler tarafından üretilen bir bileşiktir. Ege Bölgesi’ndeki halka açık satış noktalarından alınan 80 adet kuru üzüm örneğinde okratoksin A taraması yapılmış ve küf yükleri saptanmıştır. Analiz sonucunda 26 adet örnekte 2.54-32.91 μg/kg aralığında OTA tespit edilmiştir. Sekiz örnekte tespit edilen OTA değerleri de 11.27-32.91 μg/kg Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’nde belirtilen limitlere uygun değildir. Seksen adet örneğin 62 tanesinde 1.1x102-3.9x105 kob/g aralığında küf tespit edilirken, 2 örnekteki küf değerleri 2.0x105 ve 3.9x105 kob/g Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği’nde belirtilen limitlere uygun değildir. Ayrıca OTA tespit edilen örneklerin 23 tanesinde küf varlığı tespit edilirken, 3 tanesinde küf tespit edilememiştir. Küf tespit edilemeyen 3 örnekte OTA tespit edilmesi, küf ve OTA arasında doğrudan bir korelasyon olmadığını göstermektedir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).