Algae, which have great importance for protecting the integrity of the ecosystem, are rich in high value bioactive compounds. Fat and fatty acids, proteins, carbohydrates sugars , pigments, minerals, vitamins, sterols, antioxidants and bioactive polyphenols can be produced from algae that show a fast increase in biomass due to multiplying by dividing.These high value compounds are generally used in food, pharmaceutical and cosmetic industry, and their uses increase day by day because of the industrial scale production of these compounds. In this study, high value compounds produced by algae polyunsaturated fatty acids PUFA , polysaccharides, proteins, pigments, sterols, vitamins and other compounds and their uses are reviewed
Ekosistemin bütünlüğünün korunması açısından büyük önem taşıyan algler, yüksek değerlikli biyoaktif bileşikler açısından da oldukça zengindirler. Bölünerek çoğalmaları nedeniyle çok hızlı biyokütle artışı gösteren alglerden yağ ve yağ asitleri, proteinler, karbonhidratlar şekerler , pigmentler, mineraller, vitaminler, steroller, antioksidanlar ve biyoaktif polifenoller gibi metabolitler üretilebilmektedir. Bu bileşikler yüksek değerlikli olup gıda, eczacılık ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadırlar. Bu bileşiklerin endüstriyel boyutlarda üretilmeleri ile kullanım alanları her geçen gün genişlemektedir. Bu derleme çalışmasında, alglerin ürettikleri yüksek değerlikli bileşenler çoklu doymamış yağ asitleri PUFA , polisakkarit, protein, pigment, sterol, vitamin ve diğer bileşikler ve bunların kullanım alanları incelenmiştir
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Collection |
Authors | |
Publication Date | December 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 14 Issue: 4 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).